Geenimuunnellulle vehnälle ei löydy ostajia

Maailman ensimmäisen geenimanipuloidun vehnän kehittäjä, yhdysvaltalainen Monsanto-yhtiö, hyllyttää tuotteensa, eikä enää yritä tarjota sitä viljelijöille.

Geenivehnä on saanut osakseen ankaraa vastustusta niin ruoantuottajien kuin ympäristö- ja kuluttajajärjestöjenkin taholta.

Geenimuunneltu kevätvehnälajike Roundup Ready on muunneltu siten, että se kestää Monsanto-yhtiön omaa Roundup-hyönteismyrkkyä, jota siis voitiin ruiskuttaa kasvin päälle kasvin itse kärsimättä.

Geenivehnän vastaanotto oli kuitenkin markkinoilla yllättävän tyly. Yhdysvaltain suurin vehnänostajamaa Japani ilmoitti, ettei se aio ostaa minkäänlaista vehnää, geenimuunneltua tai tavallista, maasta jossa geenimuuntelua harrastetaan.

Monsanto aikoo nyt keskittyä lajeihin, jotka eivät kuluttajien mielissä kytkeydy yhtä selvästi päivittäiseen ruokaan, kuten geenimuunneltuun maissiin, soijapapuihin ja puuvillaan.

Viljelijöiden vastustus perustuu varsinkin siihen, että tavallinen ja geenimuunneltu vilja voivat jossain vaiheessa sekoittua, eivätkä tuottaja tai kuluttaja voi tietää, minkälaisesta tuote-erästä on kysymys.

Geenimuuntelun vastustajat ovat juhlineet Monsanton päätöstä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Monsanto joutuu vetäytymään kuluttajien vastustuksen takia. Se on suunnitellut esimerkiksi tuottavansa perunalajin, joka olisi tuhohyönteisille erityisen vastustuskykyinen. Pikaruokayhtiöt olivat kuitenkin haluttomia ostamaan tämäntapaista perunaa.

Monsanto sanoo, että geenimanipuloidun ruoan kehittely jatkuu. Yhtiön panostus geenivehnään on ollut melko pieni, vain yksi prosentti sen kaikista tuotekehityskuluista.

BBC, AP