nimetön

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt laskea noin 3 000:sta 700:aan ITÄ-TIMORIN rauhanturvajoukkojen ja siviilityöntekijöiden lukumäärän. Neuvosto päätti rauhanturvaoperaation jatkamisesta kuudella kuukaudella.

HESSENIN RAUHANPALKINTO myönnetään tänä vuonna YK:n asetarkastajien entiselle johtajalle Hans Blixille hänen työstään Irakin kriisin ratkaisemisessa. Palkinnon arvo on 25 000 euroa. Ruotsalainen Blix toimi asetarkastajien johtajana 2000-2003.

NIGERIAN LEVOTTOMUUDET jatkuivat edelleen. Maan muslimien kerrotaan tappaneen tiistain jälkeen satoja kristittyjä. Tänään kristityt joutuivat pakenemaan pohjoisesta Kanon kaupungista. Muslimit kostavat kristityille näiden tapettua satoja muslimeja viime viikolla.

MYANMARIN pääoppositiopuolue NLD aikoo boikotoida ensi viikolla alkavia perustuslakineuvotteluja, koska maan sotilashallitus on kieltäytynyt vapauttamasta sen johtajaa Aung San Suu Kyita. Neuvottelujen on arvioitu menet- tävän uskottavuutensa, jos demokratia- ja ihmisoikeusjohtaja Suu Kyin puolue ei osallistu niihin. Suu Kyi on ollut kotiarestissa jo vuoden ja hänet oli määrä vapauttaa ennen neuvotteluja.

Enemmistö ISRAELILAISISTA kannattaa Israelin vetäytymistä Gazan kaistalta. Yedioth Ahronoth -lehden kyselyssä pääministeri Sharonin esitystä tuki 71 prosenttia vastanneista. Vastustajia oli 24 prosenttia.

YHDYSVALTAIN puolustusministeriö arvioi tarvitsevansa Irakin ja Afganistanin sotia varten yli 50 miljardia dollaria ensi tilivuonna. Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen ministeriö on saanut jo 165 miljardia. Irakia, Afganistania sekä terrorismin vastustaisia toimia varten.

LIBYA on luvannut olla käymättä asekauppaa Iranin, Pohjois-Korean, Syyrian tai muiden joukkotuhoasehankkeista epäiltyjen maiden kanssa, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö. Libya lupasi itse joulun alla luopua joukkotuhoaseohjelmista, mikä on kohentanut maan suhteita Yhdysvaltain.

TSHETSHENIAN pommi-iskussa kuolleen presidentin Ahmad Kadyrovin poika Ramzan sanoo,ettei hän aio tshetsheeniviranomaisten vetoomuksesta huolimatta pyrkiä presidentiksi syksyn vaaleissa.

ILMANSAASTEET voivat aiheuttaa periytyviä geneettisiä vaurioita, sanovat kanadalaistutkijat. Kokeissaan he havaitsivat, että tehtaan hiukkaspäästöille altistettujen uroshiirten jälkeläiset perivät kaksi kertaa niin paljon mutaatioita kuin puhtaammassa maaseutuilmassa eläneiden.

KANADA on ensimmäisenä teollisuusmaana hyväksynyt lain, joka sallii lääkeyhtiöiden valmistaa patenttioikeudet ohittaen halpoja versioita mm. aids-lääkkeistä kehitysmaihin vietäviksi. Laki perustuu Maailman kauppajärjestön WTO:n elokuiseen sopimuksen.

IMETYS ehkäisee tuoreen brittitutkimuksen mukaan lapsen riskiä sairastua myöhemmin sydän- ja verisuonitauteihin. The Lancet -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rintamaitoa saava vauva kasvaa ensimmäisinä viikkoinaan hitaammin kuin muuta ravintoa saava. Tämä puolestaan vähentää alttiutta verenpaineen ja kolesterolin nousuun sekä diabetekseen ja liikalihavuuteen.