Brittilehti pyysi anteeksi häpäisykuvia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Irakilaisvankien väitettyä häpäisyä esittäviä kuvia julkaisseen brittilehden Daily Mirrorin päätoimittaja on joutunut eroamaan skandaalin johdosta.

Lehden mukaan päätoimittaja Piers Morganin jatkaminen tehtävässä kävi mahdottomaksi sen jälkeen, kun Britannian hallitus ja armeija olivat todenneet kuvien olleen väärennöksiä.

Daily Mirrorin antamassa lausunnossa pyydetään anteeksi kuvien julkaisemista ja brittijoukoille skandaalista aiheutunutta vahinkoa.

Lehti toteaa toimineensa hyvässä uskossa, mutta että kuvien aitoutta vastaan on nyt saatu riittävästi todisteita.

Päätoimittaja Morgan itse vakuutti viimeiseen asti, että tiedot brittijoukkojen syyllistymisestä vankien huonoon kohteluun olivat paikkansa pitäviä.

Daily Mirror julkaisi toukokuun alussa kuvia, joiden se sanoi esittävän brittisotilaita pahoinpitelemässä vankeja Irakissa. Eräässä kuvassa sotilas mm. virtsasi puolialastoman vangin päälle.

Britannian hallitus totesi torstaina, että kuvat ovat väärennöksiä. Pahoinpitelyväitteiden kohteena ollut Britannian armeijan yksikkö on mm. kiistänyt kuvissa esiintyneen kuorma-auton koskaan olleen Irakissa.

Reuters, AP, AFP, BBC