Intian kommunistipuolueet jäävät hallituksen ulkopuolelle

Sonia Gandhi on ehtinyt kohdata vaikeuksia jo ennen virkaan astumistaan. Intian kommunistipuolueet päättivät, etteivät ne liity vaalit voittaneen kongressipuolueen muodostamaan uuteen hallitukseen. Puolueet antavat Gandhin hallitukselle kuitenkin tukensa.

Kaupankäynti Mumbain pörssissä jouduttiin keskeyttämään kahdesti, kun kurssit lähtivät ilmoituksen jälkeen jyrkkään syöksyyn.

Pörssilistattujen intialaisyhtiöiden arvosta on kadonnut kymmeniä miljardeja dollareita. Sadat välittäjät ja piensijoittajat osoittivat mieltään pörssin edessä.

Sijoittajat pelkäävät, että vasemmisto estää tai hidastaa talousuudistuksia. Näihin kuuluu esimerkiksi valtionyhtiöiden yksityistäminen.

Gandhi ei odotusten vastaisesti pyytänytkään tänään presidentiltä lupaa uuden hallituksen muodostamiseen. Kongressipuolueen edustajien mukaan lykkäys ei kuitenkaan johdu markkinoiden reaktiosta ja presidentti on pyytänyt Gandhin keskustelemaan hallituksen muodostamisesta.

Keskeisen vasemmistojohtajan A.B. Bardhanin mukaan Sonia Gandhi astuisi valtaan keskiviikkona.

Vasemmistopuolueilla on hallussaan parlamentin yhteensä 545 paikasta yli 60.

Kommunistien päätös jäädä hallituksesta ei tullut täytenä yllätyksenä. Toisaalta puolueet vastustavat kiivaasti myös hindunationalistien valtaanpaluuta, minkä vuoksi ne ovat kuitenkin päättäneet tukea kongressipuolueen muodostamaa hallitusta.

Italialaissyntyinen Sonia Gandhi, 57, on neljäs Nehru-Gandhi-dynastiaan kuuluva pääministeri. Suku on johtanut maata kaikkiaan 35 vuotta Intian 57-vuotisen itsenäisyyden aikana.

Reuters, AFP, STT