Tonneittain lehmänlantaa ajettu järveen Ylitorniolla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ylitorniolla kalankasvattaja on ajanut valtavat määrät lehmänlantaa järveen. Lehmänlantaa on pienessä Matalajärvessä toista sataa tonnia. Lantamassojen pelätään levittävän epäpuhtauksia Tornionjokeen saakka. Lapin ympäristökeskuksen mielestä toiminnalla ei kuitenkaan ole vaikutusta lähivesistöihin.

Ylitornion Matalajärveltä kotoisin oleva Kauko Jaako on tuohtunut. Jaakon mielestä hänen kotikonnuillaan on tehty ympäristörikos.

- Kalankasvattaja ajaa lehmänsontaa suoraan järveen. Sitä on noin 150 tonnia järven pohjalla.

Jaakon mukaan Matalajärvestä on yhteys Tornionjokeen.

- Taudit ja muut mitä lehmänlannasta lähtee ovat vaaraksi luonnonkaloille, kun järvi syksyllä tyhjennetään, Jaako sanoo.

Velvoiteistutuksia varten siikaa kasvattava yrittäjä on toiminut Matalajärvellä vuodesta 1982 asti. Kauko Jaakon mukaan lehmänlantakuormia on kaadettu järveen vuosikausien ajan.

Ympäristökeskus: Ei vaaraa ympäristölle

Lapin ympäristökeskus vähättelee Matalajärven tapahtumia.

- Meidän käsitys on se, että tiominasta ei ole erityisen suurta pilaantumisvaaraa lähistön vesistöihin. Ainoastaan ravinteiden kohoaminen voi näkyä, mutta sekin varmistuu vasta ensi kesänä, kun saamme asiasta tarkkailutuloksia, ympäristönsuojelupäällikkö Tiina Kämäräinen toteaa.

Kämäräinen toteaa kuitenkin, että lehmänlannan käyttäminen kalankasvattamisessa on luvanvastaista toimintaa.

- Kyseessä on luonnonravintolammikko eikä lannoitus ole luvanmukaista. Sen johdosta olemme ryhtyneet tiettyihin toimenpiteisiin.

Ympäristökeskus on kirjelmöinyt asiasta luvan myöntäneelle rajajokikomissiolle. Lisäksi yrittäjä on määrätty ottamaan ensi kesänä näytteitä vesistöstä.

Kalankasvattamoa pyörittävä yrittäjä ei suostunut haastatteluun.

Rajajokikomissio ei aio myöntää lupaa lannan käyttämiseen kalankasvatuksessa.