1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n turvaneuvosto pohtii Irak-päätöslauselmaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat ja Britannia aikovat esitellä maanantaina YK:n turvallisuusneuvostolle Irakin vallanvaihtoa koskevan päätöslauselmaesityksen. Esityksen sisältöä ei ole julkistettu, mutta se käsitellee mm. USA:n johtaman liittouman joukkojen ja YK:n roolia sen jälkeen, kun hallitusvalta siirtyy irakilaisille kesäkuun lopussa.

Lisäksi esityksessä otettaneen kantaa Irakin öljytulojen hallinnointiin ja Irakin tulevan hallituksen suvereenisuuden laajuuteen.

Yhdysvaltain edustaja vakuutti perjantaina, että kaikki neuvoston jäsenmaat kannattavat täyden suvereenisuuden antamista irakilaisille.

Aiemmin Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Marc Grossman herätti asiasta keskustelua sanomalla, että tulevalla väliaikaisella hallituksella pitäisi olla vain osittainen suvereenisuus. Ulkoministeri Colin Powell kuitenkin puuttui keskusteluun ilmoittamalla, että suvereenisuus palautetaan irakilaisille kokonaan.

Powellin mukaan Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot lähtevät Irakista, jos väliaikaishallitus niin pyytää. Hän ei kuitenkaan odota näin tapahtuvan.

Ranska ja Saksa ovat toivoneet YK:n päätöslauselmaan päivää, johon mennessä joukot vetäytyvät. Yhdysvaltain edustajan mukaan päivämäärää lauselmaan ei kuitenkaan ole tulossa. Saksan liittokansleri Gerahard Schröder kehotti maanantaina Yhdysvaltoja siirtämään vallan täydellisesti Irakilaisille kesäkuun lopussa. Hän sanoi myös, että Irakiin tulisi lähettää islamilaisia rauhanturvaajia.

Uutistoimisto AP:n mukaan päätöslauselman odotetaan antavan Irakin öljytulojen hallinnoinnin irakilaisille. Nyt tulot talletetaan tilille, jota Yhdysvallat ja Britannia valvovat.

AP, AFP

Lue seuraavaksi