WTO:ta vaaditaan pysymään erossa geeniruokakiistasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maailman kauppajärjestölle WTO:lle on luovutettu yli 100 000 nimen vetoomus, jossa sitä vaaditaan olemaan puuttumatta EU:n ja Yhdysvaltojen kiistaan geenimuunnellusta ruoasta. Vetoomuksen mukaan WTO ei ole oikea paikka päättää siitä, mitä ihmiset syövät.

Geenimuunneltuja elintarvikkeita vastustavat kansalaisjärjestöt ovat keränneet nimet vetoomukseen sekä paperilla että Internetissä. Vetoomuksen on allekirjoittanut 104 000 yksityishenkilöä, joukossa mm. Etelä-Afrikan arkkipiispa Desmond Tutu. Lisäksi sitä tukee 544 järjestöä, joilla on yhteensä noin 48 miljoonaa jäsentä.

Maan ystävien organisoimassa vetoomuksessa syytetään WTO:ta pyrkimyksistä pakkosyöttää maailmalle geenimuunneltua ruokaa.

Mielenosoittajat luovuttivat nimilistan WTO:n edustajalle järjestön päämajan ulkopuolella Genevessä, jossa kansalaisjärjestöt osallistuivat tiistaina tiedotustilaisuuteen WTO-kysymyksistä.

WTO:n käsiteltävänä on Yhdysvaltain, Kanadan ja Argentiinan valitus, jossa syytetään EU:ta siitä, että se on jäädyttänyt uusien geenimuunneltujen tuotteiden hyväksymisen.

Valittajien mukaan EU:n toiminnalle ei ole tieteellisiä perusteita ja se on epäreilu kaupan este.

Viime viikolla EU:n komissio hyväksyikin markkinoille geenimuunnellun maissilajikkeen, jota kasvatetaan pääasiassa Yhdysvalloissa. Yhdysvallat aikoo kuitenkin pitää valitusta yllä, kunnes on vakuuttunut siitä, että kaikki geenimuunnellut tuotteet saavat vastaavan käsittelyn.

WTO-kiistan osapuolilla oli tiistaihin asti aikaa antaa todisteita kantojensa tueksi. WTO:n päätöstä odotetaan myöhemmin tänä vuonna.

Maan ystävien mukaan tämä horjuttaa hallitusten oikeutta päättää itse siitä, mikä on terveellistä niiden kansalaisille sekä lisää kehitysmaiden paineita hyväksyä geenimuunnellut tuotteet jopa vastoin tahtoaan.

Järjestön edustaja Liana Stupples uskoo, että EU:n komission viimeviikkoinen päätös johtui Yhdysvaltain painostuksesta ja komissio toimi vastoin jäsenmaiden tahtoa.

AP