1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomioja uskoo Irak-sovun syntyyn

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on keskustellut Washingtonissa kollegansa Colin Powellin kanssa. Tuomioja uskoo, että YK:n turvallisuusneuvostossa käsiteltävänä olevasta uudesta Irakia koskevasta päätöslauselmaehdotuksesta päästään sopuun.

- Powell korosti, että irakilaisten suvereniteetin palauttaminen on yksiselitteisen selvä asia, Tuomioja kertoo.

Päätöslauselmaehdotuksesta ja Yhdysvaltain joukkojen roolista Irakissa ei kuitenkaan puhuttu sen tarkemmin puhuttu, koska Suomi ei ole YK:n turvallisuusneuvoston jäsen, Tuomioja korosti.

Tuomioja arvioi, että Yhdysvaltain suhtautuminen kansainväliseen yhteistyöhön on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi.

- He myöntävät, että asiat eivät ole menneet ihan kuin he olisivat toivoneet ja siitäkin on seurauksena, että he ovat aiempaa korostuneemmin painottaneet monenkeskistä yhteistyötä ja YK:n roolia, Tuomioja sanoi.

Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden hoitoa on viime aikoina arvosteltu Suomessa. Tuomiojan mielestä ainakin tätä nykyä asian on jopa aivan päinvastoin.

Sitran johtajan Esko Ahon Suomessa havaitsema Amerikan-vastaisuus ja kaupan mahdollinen vaarantuminen sen takia sai kirpeän arvion.

- Minä en ole sitä Ahon tekelettä lukenut, on kuitenkin aika kova väite, että Yhdysvallat käyttää kauppapolitiikkaa poliittisiin tarkoituksiin, Tuomioja sanoi.

Tuomioja osallistuu perjantaina presidentti Tarja Halosen kanssa EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden huippukokoukseen Meksikon Guadaljarassa.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi