Lapin juustolan tavoitteena on tuplata tuotanto

Juustontuotannon saaminen vauhtiin Lapin juustolassa Ylitorniolla takkuaa.

Tuotantomäärä on jäänyt vain noin puoleen tavoitellusta, sillä Lapin tyttö ja Lapin poika -juustot eivät käy kaupaksi toivotusti varsinkaan kotimaakunnassa.

Uuden omistajan Ylitorniolle tekemien investointien ansiosta usko tulevaan on kuitenkin edelleen vahva.

Kymmenenä viime vuonna Ylitornion meijeri on kokenut kovia; 90-luvun alussa Valion aikana meijeri työllisti 90 henkeä, seuraaja Tornionlaakson maito loppuvaiheessaan kolmisenkymmentä ja nykyinen Lapin Juustola enää yhdeksän.

Tuotantomäärä pitäisi tuplata

Pari viime vuotta juustontuotantoa on jatkanut mustasaarelainen Riitan Herkku. Tuotantomäärä vain ei ole täyttänyt tavoitteita.

-Tälle kiinteistölle määrä on aivan riittämätön, se pitäisi vähintään kaksinkertaistaa, sanoo juustomestari Paavo Korkala.

Aloitustuotteet, Lapin poika ja -tyttö -nimiset murukolojuustot, osuivat kilpailtuun markkinarakoon, eivätkä käy kaupaksi varsinkaan kotimaakunnassa.

Uusi tuote pian valmis markkinoille

Uutta potkua toivotaan kuitenkin uudesta tuotteesta, mozzarellasta, joka on määrä saada markkinoille vielä tämän vuoden aikana.

Tuotekehitykseen keskitytään Ylitorniolla muutenkin tavallista enemmän.

-Kehitteillä on maustettuja juustoja. Niiden aikataulusta en tarkkaan tiedä, mutta ehkä tämän vuoden aikana niistä saattaa jotakin tulla, arvioi Korkala.

Menestymisen edellytykset ovat kunnossa

Uuden omistajan tuoma tuki ja vahva maanlaajuinen markkinointikoneisto antavatkin uskoa tulevaisuuteen - vaikeuksista huolimatta.

-Edellytykset ovat kunnossa, tilat ovat hyvät ja kun maito tulee taloon, niin siitä kaikki voidaan jalostaa tuotteeksi, Korkala summaa.