Turvajärjestelyt tiukentuvat pian myös Kemin satamissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kemin Satama on valmistautunut hyvin EU:n uusien turvamääräysten toteutukseen.

Merenkulkulaitos on hyväksynyt sekä Ajoksen että Veitsiluodon turvasuunnitelmat ja ensi viikolla aloitetaan satamien aitaus.

Heinäkuun ensimmäisen päivän jälkeen kulku satamiin onnistuu vain porttien kautta.

Satamajohtaja Reijo Viitala kertoo, että aluksi valvojat tarkkailevat liikennettä satama-alueella, mutta myöhemmin kulunvalvonta hoidetaan automaattisesti.

- Kun Kemi Shipping saa uuden toimistorakennuksensa valmiiksi joulukuuhun mennessä, siihen tulee valvontaosasto. Siihen mennessä pitäisi olla valmiina automaattinen kulunvalvontajärjestelmä, Viitala sanoo.

Kulku Ajoksen satamassa olevalle jäänmurtaja Sampolle järjestetään ennen porttia erillisen, niin sanotun Sampotien kautta.

Tiukoissa turvatoimissa hyvät ja huonot puolet

Viitala toteaa, että tiukentuneissa turvatoimissa on sekä hyvät että huonot puolensa.

- Hyvä asia on se, että asiaton liikkuminen satama-alueella poistuu ja tietyt henkilöihin ja liikenteeseen kohdistuvat riskit vähenevät. Mikä sitten on terrorismin uhka Suomen satamissa, on jokaisen itse pääteltävissä, mutta jos uhkatilanteita syntyy, olemme niihin valmistautuneet.

Satamajohtajan mukaan kielteinen puoli asiassa on kustannukset, jotka syntyvät satamassa tehtävistä muutostöistä.

- Jokuhan tämän lystin maksaa. Koska Kemin Satama on liikelaitos, ei näitä töitä veroeuroilla makseta, vaan kustannukset tulevat asiakkaiden maksettavaksi.

Turvajärjestelyjen tiukentuminen tulee maksamaan Kemin Satamalle 500 000 - 700 000 euroa.