1. yle.fi
  2. Uutiset

Normandian maihinnoususta 60 vuotta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranskassa valmistaudutaan poikkeuksellisen tiukkoihin turvatoimiin, kun maihinnousun vuosipäivänä 17 valtion päämiehet tai hallitusten edustajat ja tuhannet veteraanit saapuvat rannikolle juhlimaan kuudenkymmenen vuoden takaisia tapahtumia. Saksan liittokansleri ja Venäjän presidentti ovat nyt ensi kertaa mukana.

Juhlallisuuksissa ovat mukana mm. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush, Saksan liittokansleri Gerhard Schröder, Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Britanniasta "D-daytä" ovat juhlimassa pääministeri Tony Blair ja kuningatar Elisabet II.

Kanadaa edustaa pääministeri Paul Martin ja Australiaa pääministeri John Howard.

Veteraanien paluu

Keskeisin osa maihinnousun juhlallisuuksia on veteraanien paluu Normandiaan. Maakunnan paraateihin ja konsertteihin odotetaan kymmeniätuhansia liittoutuneiden veteraaneja muistelemaan sodan suuntaa muuttanutta maihinnousua. Monelle veteraanille tämänvuotinen juhla jää viimeiseksi.

Keskeinen osa kolmipäiväisiä juhlallisuuksia on kesäkuun neljäs päivä aloitettava kunniamerkkien jako veteraaneille. Caenin perjantaisen avajaisjuhlan jälkeen liittoutuneiden veteraaneille jaetaan kunniaa rintaan yli 40 tilaisuudessa eri puolella maakuntaa.

Ohjelmassa on lisäksi lukuisia paraateja ja konsertteja eri puolella Normandiaa, missä käytiin taisteluja natsi-Saksan ja liittoutuneiden kesken koko vuoden 1944 kesä.

Jo Britanniasta arvioidaan saapuvan maihin jopa kymmenentuhatta toisen maailmansodan veteraania. Britannian hallitus on luvannut juhlaan osallistuville yli 75-vuotiaille ilmaisen passin, joka vaaditaan alueen juhlallisuuksiin osallistumiseen.

Veteraanien kohtelusta nousi kohu, kun veteraaneilta aiottiin kieltää Normandian kentillä kulku, koska heidän pelättiin roskaavan rantoja. Veteraanijärjestöt muistuttivat, että jos heiltä olisi kielletty pääsy alueelle 60 vuotta sitten, saattaisivat Pariisissa vieläkin kajahtaa natsi-Saksan hymnit.

Tiukat turvatoimet

Juhlia varten suuri osa Normandian maakuntaa on suljettu. Ilmatorjuntapatterit ovat valmiustilassa pitkin rannikkoa, ja tiedustelukoneet lentävät tapahtumapaikkojen yllä. Myös Mirage-2000-suihkuhävittäjät ja helikopterit ovat hälytysvalmiudessa läheisissä tukikohdissa.

Ranskan puolustusministeriön mukaan aluetta on turvaamassa yhteensä 9 000 sotilasta laivastosta ja ilmavoimista. Lisäksi tuhat sotilasta on mukana juhlallisuuksissa.

Saksan historiallinen vierailu

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on ensimmäinen saksalainen valtiollinen johtaja, joka osallistuu Normandian maihinnousun juhlallisuuksiin.

Schröder itse korostaa vierailun merkitsevän sitä, että Saksa on vihdoin hyväksytty tasavertaiseksi kumppaniksi entisten vihollisten rinnalle.

Liittokanslerin isä palveli ja sai surmansa natsi-Saksan armeijassa, ja Schröderin mielestä hänen osallistumisensa juhlallisuuksiin osoittaa, että II maailmansota on lopullisesti ohi.

Tämä kertoo Schröderin mukaan myös Saksan vakaasta demokratiakehityksestä Hitlerin Kolmannen valtakunnan jälkeen.

Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl ei edes toivonut toimikautenaan kutsua maihinnousun juhlallisuuksiin. Hänen suuresti ihannoima isoveli Walter loukkaantui pahoin maihinnousun ensimmäisenä päivänä ja kuoli myöhemmin liittoutuneiden ilmaiskussa.

Venäjällekin ensi kerta

Myös Venäjän valtionpäämies osallistuu Normandian maihinnousun juhlallisuuksiin ensi kertaa, kun presidentti Vladimir Putin saapuu Ranskaan.

Entisiä neuvostojohtajia ei koskaan kutsuttu kymmenen vuoden välein pidettäviin juhlallisuuksiin, eikä myöskään Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän ensimmäistä presidenttiä Boris Jeltsiniä kutsuttu koskaan juhlimaan liittoutuneiden voittoa.

Venäläiset ovat perinteisesti vähätelleet Normandian maihinnousun merkitystä ja korostaneet puolestaan puna-armeijan voittoja, etenkin natsi-Saksan kaatamista Stalingradissa vuonna 1943 sekä Berliinin valtaamista.

Puna-armeijan veteraanit ovat olleet närkästyneitä siitä, ettei heitä ole kutsuttu mukaan maihinnousun vuosipäivään. Veteraanit ovat tulkinneet asian niin, ettei heidän panostaan natsi-Saksan armeijan lyömisessä juurikaan lännessä arvosteta.

Presidentti Putinin arvioidaan vierailullaan korostavan uusia tuulia maansa suhteissa länteen.

Lue seuraavaksi