Kaupunkisiiliä tutkitaan Joensuussa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Joensuun yliopiston biologian laitos on aloittanut siilitutkimuksen Joensuun kaupungin alueella. Tutkimuksella on tarkoitus selvittää kaupunkisiilien käyttäytymistä, ravintoa, ympäristömyrkkykuormitusta ja kuolleisuutta.

Siiliä on tutkittu vähän sen pohjoisimmalla levinneisyysalueella. Tutkija Mervi Kunnasranta toivookin tutkimuksen tuovan uutta tietoa kaupunkiympäristön vaikutuksesta siileihin. Kunnasranta uskoo, että siilin hyvinvointi ilmentää kaupunkiluonnon tilaa ja siihen kohdistuvia uhkia.

Tutkimuksessa siilejä merkataan korvamerkinnällä ja niihin asennetaan radiolähettimiä. Radiolähettimillä pyritään selvittämään erityisesti siilien elinympäristönkäyttöä, liikkumista ja vuorokausiaktiivisuutta. Radiolähetin liimataan siilin piikkeihin ja se irtoaa muutaman kuukauden kuluttua.

Korvamerkit kertovat siilin levittäytymisestä ja kannan koosta. Tutkimuksessa pyritään myös keräämään kuolleet siilit kaupunkialueelta. Näin saadaan tietoa kuolinsyistä, ympäristömyrkyistä ja ravinnosta.

Siili viihtyy erityisesti pihoissa ja puutarhoissa. Suomessa siili elää Tornio-Kuhmo -linjan eteläpuolella. Siili on aktiivisimmillaan yöllä. Se käyttää suurimman osan ajastaan ravinnon etsimiseen.

Siili syö pääasiassa hyönteisiä, mutta sille kelpaavat myös etanat, sammakot, jyrsijänpoikaset ja raadot. Päivät se viettää nukkuen. Suurin siilin uhka kaupunkiympäristössä on liikenne, ja se altistuu myös ympäristömyrkyille.

Ylen Ympäristötietopalvelu