1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kaupunkisota valtaa Rovaniemen viikonloppuna

Matalalla jyrisevät hävittäjälentokoneet ja asutuksen keskellä etenevät maajoukot valtaavat Rovaniemen lähiseudun ja ilmatilan ensi viikonloppuna. Pohjoisen maanpuolustusalueen joukot harjoittelevat Lapissa ensimmäistä kertaa kaupunkiolosuhteissa, ja kaupunkilaisia halutaan varoittaa etukäteen tulevasta häiriöstä.

- Toivomme, että pienten lasten vanhemmat ottaisivat meluhaitat huomioon lasten kanssa ulkoiltaessa tai laittaessaan heitä päiväunille pihamaalle, Lapin sotilasläänin komentaja prikaatikenraali Jaakko Oksanen sanoo.

Lapin lennoston kovaääniset Hornetit ja Hawkit lentävät tavallista matalammalla kaupungin yllä sekä lauantai- että sunnuntai-iltapäivällä. Hävittäjät edustavat harjoituksissa keltaisia joukkoja, eli ovat vihollismaalitauluja maan pinnalla oleville omille sinisille joukoille.

Rovaniemen kaupungin ja maalaiskunnan alueelle sijoittuu perjantain aikana joukkoja suojaamaan tärkeitä kohteita kuten lentokenttää ja Lääninhallitusta. Yhteensä harjoitukseen osallistuu 3 700 miestä ja naista, joista varusmiehiä on liki 3 000.

Lentokentällä annetaan harjoitukseen liittyen "yleinen vaara" ja "vaara ohi" -merkkejä suurtehohälyttimillä sekä lauantaina että sunnuntaina.

Kaksi hyökkäystä

Lauantaina kello 13 jälkeen yksi sininen yksikkö hyökkää Saarenkylän teollisuusalueelta Ounasjoen rannan suuntaan Ounaspaviljongille. Saarenkylän alueella nähdään silloin PASI-miehistönkuljetusajoneuvoja ja taistelut aiheuttava kovaa pauketta.

Taisteluissa käytetään rynnäkkökiväärien paukkulaukauksia ja taistelijan simulaattoreita. Simulaattorit ovat infrapunasensoreita, jotka kertovat taisteluun osallistuville, onko saatu osuma haavoittava vai tappava. Paukkulaukausten käyttöä asuinalueiden lähistöllä vältetään.

Sunnuntai-iltapäivällä on vuorossa toinen, kahden sinisen yksikön hyökkäys kaupungin keskustasta Jorma Eton tieltä rautatieaseman teollisuusalueelle.

Molemmat taisteluharjoitukset aiheuttavat nopeusrajoitusten muutoksia, ja taisteluiden aikana lyhyitä liikenteen katkoksia alueilla. Harjoituksia seuraavalta yleisöltä pyydetään varovaisuutta.

- Toivomme kansalaisten noudattavan sotilaspoliisien opastusta, ja seuraavan harjoituksia riittävän kaukaa oman turvallisuutensa vuoksi, harjoituksen tiedotusupseeri majuri Timo Salminen sanoo.

RAKKA 04 -harjoitukseen liittyy myös maanpuolustuskoulutuksen sunnuntainen kotiseutuharjoitus. Siinä SantaParkina tunnettuun kallioväestösuojaan kootut tuhat ihmistä evakuoidaan uhkaavan taistelutilanteen alta Mäntyvaaran raviradalle. Raviradalla järjestetään samalla puolustusvoimien toimintanäytös ja kalustoesittely.

Rovaniemen kaupunkitaisteluiden jälkeen harjoitukset jatkuvat marssilla Rovajärven ampuma-alueelle ja siellä 14. kesäkuuta saakka jatkuvilla kovapanosammunnoilla.

(STT-MARJUKKA TALVITIE)