1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lapin ensimmäinen kaupunkisotaharjoitus alkoi Rovaniemellä

Rovaniemellä alkoi perjantaina Lapin ensimmäinen kaupunkisotaharjoitus.

Pohjoisen maanpuolustusalueen harjoitus tuo kaupungin ympäristöön yhteensä 3 700 miestä ja naista. Joukot harjoittelevat Rovaniemellä tärkeiden kohteiden suojaamista.

Lapin sotilasläänin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Tomi Nurminen sanoo, että syy harjoituksen tuomiseen metsästä kivikylään on Suomen uhkakuvien muuttuminen.

- Strategisen iskun ennaltaehkäisy ja torjuminen on yksi tällainen uhkakuva. Siihen liittyy se, että kriisin alkuvaiheissa vastustaja saattaa kohdistaa uhkan joihinkin sellaisiin kohteisiin, jotka on meille niin tärkeitä, että niitä pitää suojata, Nurminen perustelee.

Tässä harjoituksessa suojattavia kohteita ovat muun muassa lääninhallitus sekä lentokenttä.

Paukkupatruunat räiskähtelevät keskustassa

Kohteiden vartioinnin lisäksi joukot harjoittelevat myös taistelua aivan kaupungin keskustassa.

Lauantaina iltapäivällä alkaa hyökkäys Saarenkylän teollisuusalueelta Ounaspaviljonkia kohti, ja sunnuntaina joukot hyökkäävät Lapin yliopistolta ja Rovaniemen teollisuusalueelta keskustaan päin.

Tiedotusupseeri, majuri Timo Salminen sanoo, että sotaväki liikkuu taistelujen aikana myös muualla.

- Tykistö ajaa asemiin eripuolille kaupunkialuetta, ja näihin hyökkäyksiin liittyen sitten on pauketta. Myös ilmatorjunta on normaalia vilkkaampaa kaupungin yläpuolella, hän luettelee.

Harjoitukseen liittyy sunnuntaina myös maanpuolustuskoulutus ry:n järjestämä evakuointiharjoitus. Siinä evakuoidaan tuhat vapaaehtoista Santaparkin kallioväestönsuojasta Mäntyvaaran raviradalle.

Sotaharjoitus aiheuttaa kaduilla ajoittaisia nopeusrajoitusten muutoksia ja lyhyitä liikenteen katkoksia.

Kaupunkisotaharjoitus päättyy sunnuntaina, ja sen jälkeen joukot siirtyvät Rovajärvelle.