YK: Yhdysvaltain sotilaille jopa sotarikossyytteitä

YK:n ihmisoikeuskysymyksistä vastaavan pääkomissaarin mukaan amerikkalaissotilaat voisivat joutua syytteeseen jopa sotarikoksista Irakissa. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja ei ainakaan toistaiseksi ole halunnut ottaa kantaa sotilaiden mahdollisiin sotarikoksiin.

Bertrand Ramcharan sanoi ilmeisesti Abu Ghraibin vankilan tapahtumiin viitaten, että sotilaat ovat rikkoneet vakavasti kansainvälistä ihmisoikeuslakia ja kohdelleet kaltoin tavallisia irakilaisia.

Hän puhui tahallisesta tappamisesta, kidutuksesta ja epäinhimillisyydestä, jotka voidaan katsoa sotarikoksiksi asianmukaisessa oikeusistuimessa.

Tukena arvioilleen hänellä oli 45-sivuinen raportti, jossa Abu Ghraibin entinen vanki kertoo muun muassa, että häntä lyötiin ja potkittiin ja hänen suustaan vedettiin hampaita. Hänet myös uhattiin tappaa, jos hän kertoisi kohtelustaan vankilassa käyneelle Punaisen Ristin ryhmälle.

Ramcharan myös toivoi itsenäistä tahoa valvomaan miehitysjoukkojen toimintaa, jota nämä ovat voineet harjoittaa rangaistuksitta.

Yhdysvalloille myös kiitosta

Yhdysvaltain mielestä amerikkalaissotilaat on tuomittava oman maansa sotaoikeudessa. Abu Ghraibin tapahtumista on tuomittu toistaiseksi vain yksi sotilas. Hänen rangaistuksensa oli vuosi vankeutta.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Bill Clinton allekirjoitti sopimuksen pysyvästä kansainvälisestä sotarikostuomioistuimesta, mutta George Bush kieltäytyi vahvistamasta päätöksen. Perusteena oli pelko poliittisista syistä tekaistuista syytöksistä amerikkalaissotilaita vastaan.

Ramcharan esittelemässä raportissa on myös kiitoksia Yhdysvalloille Saddam Husseinin syrjäyttämisestä.

Siten poistettiin hallitus, joka rikkoi ihmisoikeuksia säälittä ja järjestelmällisesti, raportissa sanotaan. Sen mukaan etenkin sananvapaus on lisääntynyt Irakissa Saddamin vallan väistyttyä.

Reuters, AP