1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Katainen ottaisi käyttöön Nato-option

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Jyrki Katainen on pitänyt linjapuheensa Seinäjoen puoluekokouksessa. Kataisen mukaan kokoomuksen tavoite on "aktiivinen Nato-optio". Varapuheenjohtajiksi valittiin sunnuntaina kansanedustajat Jari Koskinen ja Paula Risikko sekä europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallström.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Jari Koskinen, Paula Risikko sekä Marjo Matikainen-Kallström.

Jäsenyys Natossa selkeyttäisi ja parantaisi Suomen linjaa, Katainen sanoi.

Kokoomuksen turvallisuuspoliittisen ohjelman valmistelu oli Nato-kysymyksen osalta jätetty auki odottamaan valittavan puheenjohtajan mielipidettä.

Katainen arvosteli puheessaan hallitusta vanhoillisuudesta ja henkisestä jumiutumisesta, mikä näkyy erityisesti yritysveroratkaisussa. Keskusta taipuu hänen mukaansa SDP:n edessä kaikissa tärkeissä kysymyksissä.

Matikainen-Kallström varapuheenjohtajaksi, Sarkomaa puoluevaltuuston johtoon

Kokoomus valitsi puoluevaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi kansanedustaja Sari Sarkomaan. Tehyn johtaja Jaana Laitinen-Pesola ei halunnut jatkaa tehtävässä.

Varapuheenjohtajiksi valittiin kansanedustajat Jari Koskinen ja Paula Risikko sekä europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallström. Jälkimmäiset ovat uusia tehtävässä.

Europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi ja kansanedustaja Raija Vahasalo luopuivat ehdokkuudesta tehdäkseen tilaa Matikainen-Kallströmille.

Puheenjohtajaäänestys oli jännitysnäytelmä

Kansanedustaja Jyrki Katainen valittiin lauantaina kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi. 32-vuotias Katainen sai taakseen 534 kokousedustajaa, veteraanipoliitikko Ilkka Kanervan oli tyytyminen 365 ääneen. Puoluesihteeriksi Katainen halusi toimitusjohtaja Harri Jaskarin.

Vuonna 1999 eduskuntaan noussut Katainen on kotoisin Siilinjärveltä ja koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on toiminut puolueensa varapuheenjohtajana vuodesta 2001.

Kataisen vastaehdokkaina ensimmäisellä kierroksella olivat Kanervan lisäksi Marjo Matikainen-Kallström, Kimmo Sasi, Jari Vilén ja Martin Saarikangas. 105 ääntä saanut Sasi ilmoitti ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen tukevansa Kanervaa. Sen sijaan Matikainen-Kallströmin, jonka äänimäärä oli 204, kannatus siirtyi Kataiselle.

Katainen uskoo kokoomuksen yhtenäistyvän

Kahden vuoden kaudelle valittu uusi puheenjohtaja arvelee, että kokoomus on puoluekokouksen jälkeen vahvempi ja yhtenäisempi kuin aikoihin. Hän tahtoo, että kokoomus lähtee etsimään kumppaneita hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden uusimiseksi.

Kokoomuksen riittävä kannatuspohja olisi Kataisesta 22 - 25 prosenttia. Kannattajiksi hän haluaisi lisää koulutettuja naisia, ikäihmisiä ja nuoria.

Katainen kuvailee itseään liberaaliksi konservatiiviksi, jonka mielestä poliittisen toiminnan pitää aina perustua arvoihin. Hän pitää tärkeänä sitä, että yhteiskuntaa käsitellään kokonaisuutena. Etujärjestötoiminta ei kuulu eduskuntaan, hän sanoo nettisivuillaan.

Katainen on Yleisradion hallintoneuvoston jäsen ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja. Lisäksi hän on muun muassa Länsi-Euroopan unionin WEU:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen-valtuuskunnan jäsen.

Aisapariksi Harri Jaskari

Katainen esitti puoluesihteeriksi yllätysnimeä, Tampereen kauppakamarin toimitusjohtajaa Harri Jaskaria. Jaskarin valinta tehtävään oli yksimielinen. Jaskari on toiminut myös entisen sisäministerin Kari Häkämiehen erityisavustajana.

Jaskari on syntynyt vuonna 1964 ja on koulutukseltaan hallintotieteen lisensiaatti. Hän sanoo haluavansa keskittyä järjestötyöhön ja sen kehittämiseen. Ajatus eduskuntaan pyrkimisestä vuonna 2007 ei kuitenkaan ole uudelle puoluesihteerille mahdoton.

YLE24, STT, RUT