1. yle.fi
  2. Uutiset

Normandian maihinnousun muistojuhlat huipentuivat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Toisen maailmansodan käännekohdan Normandian maihinnousun 60-vuotisjuhlat ovat huipentuneet sunnuntaina virallisessa seremoniassa Ranskan Arromanchesissa. Juhlintaan osallistui 17 maan johtajia ja runsaasti maihinnousun veteraaneja, josta nuorimmatkin ovat jo 80-vuotiaita.

Ranskan presidentti Chirac puhui juhlaväelle.

Paikalla olivat muun muassa Ranskan ja Yhdysvaltain presidentit Jacques Chirac ja George Bush sekä Britannian kuningatar Elisabet II ja pääministeri Tony Blair.

Ensi kertaa maihinnousun vuosijuhlaan oli kutsuttu myös Saksan ja Venäjän johtajat, liittokansleri Gerhard Schröder ja presidentti Vladimir Putin.

Muistotilaisuus avattiin laivaston aluksen ampumilla tykinlaukauksilla. Seremoniassa nähtiin sen jälkeen muun muassa maihinnousun 142 veteraanin ohimarssi.

Chirac totesi puheessaan Ranskan muistavan aina sen vapauttaneiden sotilaiden uhraukset. Hän sanoi Ranskan ja Saksan juhlivan nyt yhdessä rauhan ja demokratian voittoa.

Chiracin mukaan entisten vihollisten sovinnonteko ja läheiset välit osoittavat maailmalle, että vihanpidolla ei ole tulevaisuutta ja että rauha on aina mahdollista saavuttaa.

Schröder: Saksa ei unohda velkaansa

Schröder ja Chirac osallistuivat myöhemmin erilliseen ranskalais-saksalaiseen muistoseremoniaan Caenissa. Schröder totesi tilaisuudessa Saksan tuntevan velkansa sodan aloittamisesta ja ottavan sen vakavasti.

Hänen mukaansa sen lisäksi, että Normandian maihinnousu johti Ranskan vapauttamiseen, natsi-Saksan tappio sodassa merkitsi myös Saksan vapautumista.

Eri puolilla Normandian maakuntaa pidettiin sunnuntaina monenlaisia muitakin juhlia sen kunniaksi, että natsi-Saksan valta alkoi murtua Länsi-Euroopassa tasan 60 vuotta sitten, kun liittoutuneiden joukot nousivat maihin Normandiassa.

Normandian sotilashautausmailla järjestettiin päivällä tilaisuuksia, joissa muistettiin maihinnousussa kaatuneita liittoutuneiden sotilaita.

Yhdysvaltain presidentti George Bush ja Ranskan Jacques Chirac osallistuivat seremoniaan amerikkalaisella hautausmaalla Colleville-sur-Merissä. Britannian johtajat oli läsnä samanlaisessa tilaisuudessa Bayeux'n brittiläisellä hautausmaalla.

Bush ja Chirac: Ystävyyden side vahva

George Bush ja Jacques Chirac pitivät sunnuntain seremoniassa tunteikkaat puheet, joissa molemmat muistelivat 60 vuotta sitten solmitun transatlanttisen siteen syntyä ja vakuuttivat sen vahvuutta.

Bushin mukaan Yhdysvalloista ja Ranskasta tuli erottamattomia liittolaisia sodan koettelemuksissa ja uhrauksissa. Hän totesi liiton olevan yhä vahva ja tarpeellinen.

Chirac kiitti puheessaan liittoutuneiden joukkoja niiden tekemistä uhrauksista ja vakuutti, ettei Ranska koskaan unohda kiitollisuuden velkaansa Yhdysvalloille.

Kumpikaan ei viitannut puheissaan millään tavoin Irakiin. Joillain ranskalaistahoilla oli etukäteen pelätty Bushin vertaavan Normandian maihinnousua Irakin sotaan, jota Ranska kiivaasti vastusti.

Normandiaan on saapunut lukuisten valtionpäämiesten lisäksi myös kymmeniä tuhansia liittoutuneiden sotaveteraaneja. Osa saapui lauantaina erityisessä muistolaivastossa Englannin kanaalin yli.

Turvatoimet muistotilaisuuksissa ovat poikkeuksellisen tiukat. Juhlintaa suojaa 30 000 sotilasta ja alueelle on määrätty sotilaskoneiden ja helikoptereiden valvoma lentokielto aina Cherbourgista Deauvilleen.

AFP, Reuters, AP, STT, YLE24

Normandian maihinnoususta 60 vuotta

Lue seuraavaksi