Suomeen kaavaillaan testamenttirekisteriä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomeen kaavaillaan valtakunnallista testamenttirekisteriä. Perintökaaren uudistamista pohtinut oikeusministeriön työryhmä ehdottaa perustettavaksi rekisteriä, josta ilmenisi, että testamentti on olemassa ja missä sitä säilytetään.

Tällä turvattaisiin testamentin löytyminen tekijän kuoltua.

Rekisteröintiä ehdotetaan tehtäväksi maistraatissa notaarin läsnäollessa. Seuraavaksi tieto testamentin olemassaolosta ja sen säilytyspaikasta siirrettäisiin rekisteriin ja testamentista otettaisiin kopio maistraatin arkistoa varten.

Rekisteröinnistä perittäisiin muutamien kymmenien eurojen maksu kustannusten kattamiseksi.

Testamentin rekisteröiminen olisi vapaaehtoista. Rekisteröinti ei automaattisesti vielä merkitsisi, että testamentti on yhä voimassa. Reksiteröinti ei myöskään millään tavalla estäisi testamentin peruuttamista tai muuttamista.

- On tapauksia, joissa testamentti nousee esiin, kun perintö on jaettu. Joskus taas ollaan vakuuttuneita siitä, että testamentti on jossakin, mutta sitä ei vain löydy. Rekisterin avulla pystyttäisiin varmistamaan heti, onko ihminen tehnyt testamenttia sekä se, mistä paperi löytyy, selvittää Perintökaari-työryhmän jäsen Liisa Vehmas-Turunen.

Notaarin käyttäminen taas varmentaisi se, että testamentti tosiaan on sellainen, millaiseksi tekijä sen haluaa. Notaaritestamentin teko ei toistaiseksi ole Suomessa mahdollista. Sen sijaan esimerkiksi Tanskassa notaaritestamentti on hyvinkin vakiintunut; sitä käyttää 95 prosenttia testamentin tekijöistä.

Ylitpäätänsä Vehmas-Turunen suosittelee, että testamentit tehtäisiin nykyistä varhaisemmalla iällä.

STT