Kuppa oli keskiajan hiv

Suomalaisten arvioidaan saavan 30 000 - 40 000 sukupuolitautitartuntaa vuodessa. Suojaamattoman yhdynnän arpapelissä yleisin osuma on klamydia, Suomen ylivoimaisesti tavallisin sukupuolitauti. Arpajaisten tappava päävoitto on aidsiin johtava hiv.

Hoitamaton kuppa leviää yleistulehdukseksi

Klamydia ei useinkaan ilmoita itsestään varsinaisilla oireilla, ei varsinkaan naisilla, mutta voi siitä huolimatta aiheuttaa kroonisen tulehdustilan, sisäistä arpeutumista ja pahimmillaan lapsettomuutta.

Toinen tavallinen sukupuolitauti on visvasyylä eli kondylooma. Arvellaan, että naisen riski saada kondolyymatartunta elämänsä varrella on peräti 80 prosentin luokkaa. Kondyloomasta koitunut tulehdus altistaa kohdunkaulan syövälle.

Usein oireettomina nämä taudit lymyilevät helposti tilastojen ulkopuolella, mutta molempien on todettu yleistyneen. Sama pätee sukukupuolielinten herpekseen, jota sairastanee tietäen tai tietämättään yli viidesosa suomalaisista.

Visvasyyliä ja herpestä aiheuttavat virukset, joiden jälkiä voidaan hoitaa mutta joita ei voida siivota elimistöstä, sillä lääketiede ei tunne keinoja virusten nujertamiseen. Kantajansa yleiskunnon heiketessä ne voivat riehaantua uudelleen.

Klamydia sen sijaan voidaan parantaa, sillä sen aiheuttaja on bakteeri. Bakteerit ovat syypäitä myös jo antiikin aikana tunnistettuun tippuriin sekä kuppaan, joka keskiajalla ja satoja vuosia sen jälkeenkin vastasi kauhistavuudessaan lähes hiv-tartuntaa.

Tippuri on Suomessa vähentynyt selvästi. Nykyisin sitä hoidattaa noin 250 suomalaista vuodessa. Antibiootit purevat "piikkilankaan", jota potilaat usein kuvaavat virtsaavansa. Hoitamattomana tippurikin voi viedä sekä naiselta että mieheltä kyvyn saada lapsia.

Kuppatartunnat lisääntyvät taas

Kuppa näytti olevan Suomesta jo lähes katoamassa, mutta tartunnat ovat jälleen kääntyneet loivaan nousuun, pariin sataan tapaukseen vuodessa. Useimmiten ne on käyty hakemassa itärajan takaa ja moni on ehtinyt antaa omansa eteenpäin ennen ensioireiden ilmaantumista.

Ennen penisilliinin keksimistä kuppa eli syfilis vei monilta sairastuneilta järjen ja hengenkin. Ensimmäisenä Napolissa 1400-luvun lopulla havaittua tautia esiintyi pian laajoina epidemioina. 1900-luvun alkupuolella lääkärit arvioivat, että 15 prosentilla eurooppalaisista oli kuppatartunta.

Epidemia-alueilla potilaita julistettiin jumalattomiksi syntisiksi ja eristettiin kaupunkien ulkopuolelle. Vasta 1900-luvun alussa taudin syyksi todettiin bakteeri, ja pätevän hoidon keksiminen vei vielä 40 vuotta. Sitä ennen annetut arsenikki- ja elohopeahoidot olivat melkein yhtä vaarallisia kuin tauti itse.

Kupan on uskottu tulleen Eurooppaan Kristoffer Kolumbuksen aluksilla seilanneiden merimiesten mukana, mutta arkeologit ovat nyttemmin löytäneet Britanniasta kupan kaluamia luita oletettavasti 200 vuotta aiemmalta ajalta.

Hiv yleistyy Suomen lähialueilla

Penisilliinin keksimisen jälkeen maailmassa ei muutamaan kymmeneen vuoteen tunnettu sukupuolitauteja, jotka eivät olleet ainakin päällisin puolin parannettavissa. Vuonna 1981 tilanne muuttui, kun Yhdysvalloissa todettiin ensimmäinen aids-tapaus.

Taudin aiheuttajaksi paljastui HI-virus, joka romahduttaa kehon luontaiset puolustusmenetelmät ja jättää sen monien tautien armoille. Kahden vuosikymmenen aikana lääketiede on kehittänyt keinoja, jotka lykkäävät aidsin puhkeamista ja antavat myös aids-potilaalle lisäaikaa, mutta parannuskeinoa tautiin ei edelleenkään ole.

Kupan tavoin myös aids leimattiin ensin jumalattomien taudiksi, levisihän se aluksi homoseksuaalimiesten keskuudessa. Väistämättä kävi kuitenkin selväksi, ettei virus karttanut myöskään valtaväestöä, ja hyvin nopeasti hivistä tuli maailmanlaajuinen epidemia.

Aids-potilaan lääkeannos

Hiv- ja aids-tilanne on pahin Afrikassa Saharan eteläpuolella paitsi lukumääräisesti niin myös siksi, ettei väestöllä ole siellä varaa länsimaalaisille tarjolla olevaan lääkitykseen. Aids tappaa ennen muuta työikäistä väestöä, mikä kertautuu muina ongelmina, jopa ruoan loppumisena, kun pelloille ei enää ole kylliksi viljelijöitä.

Tällä hetkellä aids kuitenkin yleistyy nopeimmin entisessä Neuvostoliitossa, myös Venäjällä. Siellä prostititutioitujen luona kondomitta vierailevat suomalaismiehet voivat yhä useammin saada tuliaiseksi tippurin tai kupan ohella myös hivin, tutkijat toteavat.

Suomen hiv-rekisteriä ylläpitävän Kansanterveyslaitoksen mukaan Suomessa todettiin viime vuonna enemmän heteroseksissä tarttuneita hiv-tapauksia kuin koskaan aikaisemmin. 2000-luvulla tartunnat ovat jälleen alkaneet yleistyä myös miesten kesken. Sen sijaan ruiskuhuumeita käyttävien tartunnat jatkavat vähentymistä.

Viime vuonna rekisteröitiin 86 uutta hiv-tapausta, joissa syypäänä oli suojaamaton seksi. Useimmat olivat saaneet viruksen kotimaassa. Vuoden 2003 kirjoihin vietiin myös 25 aidsiksi kehittynyttä hiv-tartuntaa.

Anniina Wallius YLE24

Kondomit tunnettiin jo muinaisessa Egptissä

Menikö turvaseksi muodista?