1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tupakointi pahentaa kehitysmaiden köyhyyttä

Tupakointi on merkittävä syy kehitysmaiden asukkaiden köyhyydelle ja heikolle terveydelle. Tupakoinnin yleistyminen estää tehokkaasti elintason nousua, toteaa YK:n tupakoinnin vastainen ryhmä raportissaan.

Tupakointi lisääntyy kehitysmaissa nopeasti. Tähän on suurimpana syynä tupakkateollisuuden mainonnan yhä suurempi keskittyminen kehitysmaihin sitä mukaa kuin kehittyneissä maissa tupakkamainonnan vastaiset säädökset tiukkenevat.

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan maailmassa on nyt 1,3 miljardia tupakoitsijaa ja luvun ennustetaan nousevan 1,7 miljardiin vuoteen 2025 mennessä. Kaikista maailman tupakanpolttajista elää tällä hetkellä kehitysmaissa ja siirtymätalouksissa 84 prosenttia.

Raportin tekijät havaitsivat, että vähäisillä tuloilla elävät kehitysmaiden tupakoitsijat käyttävät hätkähdyttävän suuren osan rahoistaan tupakkaan.

Esimerkiksi Vietnamin kolmessa maakunnassa tupakoitsijat käyttivät 3,6 kertaa enemmän rahaa tupakkaan kuin koulutukseen, 2,5 kertaa enemmän kuin vaatteisiin ja 1,9 kertaa enemmän kuin terveydenhuoltoon.

Intiassa osa katulapsista ja kodittomista käyttää enemmän rahaa tupakkaan kuin ruokaan, koulutukseen ja säästämiseen.

Afrikkalaisessa Nigerissä opiskelijat voivat käyttää tuloistaan 40 prosenttia savukkeisiin.

Bangladeshissä 10,5 miljoonaa aliravittua ihmistä saisi riittävästi ruokaa, jos he eivät käyttäisi rahojaan tupakkaan.

Tupakoinnin vastaisen Infact-järjestön johtaja Patti Lynn patistaa valtioita ratifioimaan tupakkamainonnan vastaisen yleissopimuksen. Sen on allekirjoittanut 124 maata, mutta ratifioinut vasta 19. Jotta sopimuksesta tulisi kansainvälinen laki, ratifiointeja tarvittaisiin 40.

Sopimus kieltäisi tupakkamainonnan kaikkialla ja lopettaisi myös urheilun sponsorisopimukset tupakkayhtiöiden kanssa. Esimerkiksi Formula-kilpailuja ollaan siirtämässä Euroopasta maihin, joissa tupakkamainonta on vapaampaa.

Suomi on allekirjoittajien joukossa, ratifioinnin uskotaan tapahtuvan loppukesästä eduskuntakäsittelyn jälkeen.

Patti Lynn uskoo, ettei ainakaan Yhdysvallat aio pitkään akaan ratifioida sopimusta, koska tupakkateollisuus on voimakas painostusryhmä.

YK:n raportissa pelätään jopa, että YK:n vuosituhattavoitteet jäävät toteutumatta nimenomaan lisääntyvän tupakoinnin takia. YK sopi vuonna 2000, että vuoteen 2015 mennessä maailman köyhyyttä, nälkää, sairauksia, lukutaidottomuutta, ympäristön tuhoutumista ja naisten syrjintää vähennetään selvästi.

IPS