1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vuotos voidaan herättää henkiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Uusi vesilaki mahdollistaisi Vuotoksen tekoaltaan rakentamisen.

Oikeusministeriön asettama toimikunta esittää, että valtioneuvosto voisi jatkossa myöntää poikkeusluvan yhteiskunnallisesti tärkeälle vesitaloushankkeelle, vaikka se aiheuttaisi luonnolle haittaa.

- Toimikunnan enemmistö on ajatellut, että on tiettyjä valtakunnallisia tilanteita, joissa alueellinen tarkastelu on liian kapea. Jos lupa olisi muutoin myönnettävissä, erittäin tärkeissä hankkeissa voitaisiin suorittaa tarpeellisuusarvio, muotoilee toimikunnan asiantuntijajäsen, Helsingin yliopiston ympäristöoikeuden professori Erkki Hollo.

- Sitä tietysti voi jokainen pohtia, onko Suomessa enää tulossakaan tällaisia hankkeita.

Hollon mukaan toissavuoden joulukuussa Korkeimmassa hallinto-oikeudessa kaatunut Vuotos olisi ollut toimikunnan tarkoittama yhteiskunnallisesti tärkeä hanke.

- Puhtaasti kokoluokaltaan Vuotos olisi ollut sellainen.

Kolme eriävää mielipidettä

Kolme toimikunnan jäsentä jätti esityksestä eriävän mielipiteen. Yksi esitystä vastustavista on Suomen Luonnonsuojeluliitto. Luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kurosen mukaan toimikunnan taustalla väijyi Vuotoksen haamu.

- Haamu on oikea sana kuvaamaan sitä. Ei haluttu puhua Vuotoksesta, mutta kun muutokselle ei osoitettu muutakaan tarvetta. Toimikunnassa tuli jonkinlainen pakkotila, että kun luontoarvot olivat menneet yritystaloudellisen intressin edelle, haluttiin lähteä muuttamaan pykälää riippumatta siitä, onko Vuotos tulossa uudelleen vai ei.

Ympäristöoikeuden professori Erkki Hollo on sitä mieltä, että Vuotos voidaan herättää vielä henkiin.

- Kysymys on mielestäni poliittinen. Vaikka hakemus on kerran hylätty, se ei estä uuden, hieman toisenlaisen hakemuksen tekemistä. Sehän saattaisi menestyä vielä nykyisenkin lain aikana.

Lue seuraavaksi