Tulli supistaa toimintojaan länsi- ja pohjoisrajoilla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Enontekiön Karesuvannon tulli suljetaan ja tullipisteiden aukioloaika lyhenee Tornion Etelätullissa, Pellon tullissa sekä Utsjoen tullissa.

Pohjoisen tullipiirin apulaisjohtaja Marja-Leena Lähteelä sanoo, että syynä supistuksiin on tullipalveluiden tarpeen vähentyminen, joka puolestaan johtuu muun muassa EU:n laajentumisesta.

- On kartoitettu, että etenkin öiseen aikaan ja näihin muihin leikattuihin aikoihin asiakaspalvelun tarve on aika vähäistä, Lähteelä sanoo.

"Ei heikennä valvontaa"

Lähteelä vakuuttaa, että tullipalveluiden vähentäminen ei kuitenkaan heikennä valvontaa.

Valvonnan järjestäminen edellyttää kuitenkin uusia järjestelyjä.

- Tämmöisiä liikkuvia valvontaryhmiä lisätään ja niitten toimintaa sitten tehostetaan, Lähteelä toteaa.

Liikkuvien valvontaryhmien toimintaa tehostetaan muun muassa siirtämällä niiden vahvuuteen nyt Enontekiön Karesuvannossa työskentelevä muutama työntekijä.

Enontekiön kunnanjohtaja hämmästyi

Enontekiön kunnanjohtaja Pentti Keskitalo on hämmästynyt Tullin päätöksestä lopettaa asiakaspalvelutoiminta Karesuvannossa.

- Tämä tulee tosi yllätyksenä. Meillä ei ole kunnassa ollut tästä mitään tietoa, mutta jos työpaikat säilyvät, niin onhan se kuitenkin positiivinen tieto. Vähän kuitenkin epäilyksiä herää, sillä jos palvelut lopetetaan, niin kyllä se vaikuttaa pitkällä tähtäimellä myös työpaikkoihin, Keskitalo sanoo.

Tullitoimintoja on kevennetty viime aikoina myös Ruotsin puolella. Esimerkiksi Haaparannan tulli on tällä hetkellä avoinna vain tilauksesta.