EU:n perustuslaki hyväksyttiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n huippukokous on hyväksynyt unionille uuden perustuslain. Asiasta kertoi myöhään perjantaina puheenjohtajamaa Irlanti. Unionin ensimmäinen perustuslaki syntyi kahden vuoden kädenväännön jälkeen.

Neuvotteluissa kiisteltiin viime hetkeen asti ministerineuvoston äänestyssäännöistä. Pienet maat pelkäsivät suurten saavan liikaa valtaa.

Uuden perustuslain mukaan ministerineuvostossa määräenemmistö muodostuu, kun päätöksen takana on 55 prosenttia jäsenmaista, jotka edustavat vähintään 65 prosenttia EU:n väestöstä. Päätöksen takana on oltava vähintään 15 maata.

Pienet maat saivat myönnytyksiä määrävähemmistöön vaadittavien maiden määrässä. Uuden perustuslain mukaan päätöksen kaatamiseen tarvitaan neljä maata, jotka edustavat 35 prosenttia unionin väestöstä. Tällä pyrittiin vähentämään suurimpien jäsenmaiden valtaa päätösten vesittämisessä.

Komission osalta päätettiin, että vuoteen 2014 asti komissiossa on jokaisesta jäsenmaasta yksi jäsen. Tämän jälkeen komissiossa on jäseniä kahdesta kolmasosasta jäsenmaista. Paikat kiertävät jäsenvaltioilla tasaisesti.

Puheenjohtajavalinta siirtyy

Huippukokous päätti sen sijaan siirtää EU-komission uuden puheenjohtajan valintaa myöhempään ajankohtaan. Uuden kokouksen ajankohtaa ei ole kerrottu, mutta EU:n puheenjohtajamaan Irlannin pääministeri Bertie Ahern haluaa ratkaista kysymyksen EU-komission puheenjohtajasta ennen kesäkuun loppua.

Ahern kertoi perjantaisen kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että Belgian pääministeri Guy Verhofstadt ja EU:n ulkosuhteiden komissaari Chris Patten ovat vetäytyneet puheenjohtajakilvasta.

EU-maat pitivät tiukasti kiinni omista ehdokkaistaan uudeksi puheenjohtajaksi, eikä puheenjohtajamaa Irlanti pystynyt esittämään yhtä ehdokasta, jonka taakse kaikki, tai edes enemmistö, voisi asettua.

Torstain neuvotteluissa ehdokkaista olivat keskeisesti esillä Belgian pääministeri Guy Verhofstadt sekä EU:n ulkosuhteiden komissaari Chris Patten, mutta kummallakin oli myös vastustajansa.

Saksa ja Ranska tukivat Verhofstadtia, mutta Britannia vastustaa häntä. EU-parlamentin suurin ryhmä konservatiivit puolestaan asettui Pattenin taakse, mutta sai vastustajakseen Ranskan.

Erään kokouslähteen mukaan perjantaina nousivat keskeisesti esille Portugalin pääministerin Jose Manuel Durao Barroson ja Ranskan ulkoministerin Michel Barnierin nimet. Kaikkien ehdokkaiden, myös Paavo Lipposen, kerrotaan kuitenkin olevan yhä kilvassa mukana.

Reuters, AP, AFP, YLE24, DPA

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus