Greenpeacen mielenosoitus geenimaissilastissa olevalla laivalla päättyi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannian poliisi on pidättänyt 12 ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistia, jotka estivät suuren geenimanipuloitua maissia kuljettavan rahtilaivan pääsyn Britanniaan.

125 000 tonnin rahtilaiva Etoile on päässyt 36 tunnin viivytyksen jälkeen määränpäähänsä.

Greenpeace aloitti mielenosoituksen myöhään sunnuntai-iltana. Osa aktivisteista kahlitsi itsensä alukseen ja osa esti luotsin pääsyn laivalle.

Greenpeace kävi neuvotteluja laivan omistajien kanssa ennen kuin poliisit ottivat aktivistit kiinni yleisen haitan aiheuttamisesta.

Greenpeace vaati, että laiva palaa lasteineen takaisin Yhdysvaltoihin, Virginiaan, mistä se lähtikin. Järjestö katsoo jäseniensä pidätyksestä ja laivan satamaanpäsystä huolimatta voittaneensa.

Järjestö on huolissaan geenimanipuloitujen elintarvikkeiden pääsystä Eurooppaan. Vaikka EU on vasta viime aikoina alkanut varovasti vapauttaa geeniruokien pääsyä markkinoille, Greenpeace sanoo geeniruoan olevan Euroopassa todellisuudessa jo yleistä.

Greenpeace sanoo esimerkiksi suurten kauppojen jo nyt käyttävän geeniruokaa, kun Eurooppaan tuodaan maitoa, jota on saatu geenimanipuloidulla rehulla syötetyistä lehmistä.

Britannian elintarviketeollisuuden mukaan Greenpeace lietsoo aiheettomia pelkoja. Kyseisen maidon ei ole tutkimuksissa todettu sisältävän lainkaan geenimanipuloituja ainesosia.

Edellisen kerran Greenpeace teki vastaavanlaisen iskun helmikuussa 2000, kun sen aktivistit nousivat geenisoijaa kuljettavalle alukselle Pohjois-Walesin rannikolla.

BBC