Hotelli- ja ravintola-alalla kuolleisuus suuri

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Hotelli- ja ravintola-alalla työskentelevien kuolleisuus on keskimääräistä suurempi, tuore selvitys kertoo. Syyt liittynevät vuorotyöhön, tupakansavulle altistumiseen sekä elämäntapoihin, tutimuksessa arvioidaan.

Lappeenrannan aluetyöterveyslaitoksen tekemän selvityksen mukaan tavalliseimmat ammattitaudit hotelli- ja ravintola-alalla ovat ihottuma ja allerginen nuha.

Selvityksen tekijöiden mukaan alan työoloja kehitettäisiin parhaiten muun muassa tekemällä työsuhteista pysyviä sekä valvomalla harmaata taloutta ja työoloja.

Vastaavanlainen selvitys on tehty myös 14 muussa EU-maassa. Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö on julkaissut raportit 15 EU-maan hotelli- ja ravintola-alan sekä maantieliikenteen työoloista.

Kuljettajille tyypillisiä terveyttä vaarantavia piirteitä ovat muun muassa istumatyö, yksin työskentely, kiire ja yötyön lisääntyminen. Väkivallan uhka esimerkiksi ulkomaan liikenteessä ja taukopaikoilla on lisääntynyt.

Tieliikenteen työloja voidaan kehittää muun muassa aiempaa paremmilla ajoneuvoilla ja työmenetelmillä sekä lainsäädännöllä ja työ- ja ajoaikojen valvonnalla.

Sekä hotelli- ja ravintola-alalla että maantieliikennealalla suurin osa yrityksistä on pieniä, alle kymmenen henkeä työllistäviä, mikä asettaa haasteita työterveyshuollolle ja työsuojelulle. Yhä vain osa pienistä yrityksistä kuuluu työterveyshuollon piiriin.

YLE24