1. yle.fi
  2. Uutiset

Powell: Darfurin iskut lopetettava

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell vaatii Sudanin hallitusta lopettamaan arabimilitanttien iskut Darfurin kriisialueella, jossa tilanne Powellin mukaan lähenee kansanmurhaa. YK:n turvallisuusneuvosto voi puuttua asioihin, jos väkivalta jatkuu, sanoi Sudanissa vierailulla oleva Powell.

Colin Powell ja Sudanin presidentti Osmar al-Bashir

Powell matkusti keskiviikkona Darfuriin tutustumaan tilanteeseen. Hän kävi mm. 40 000 pakolaista majoittavalla Abu Shoukin leirillä lähellä El-Feshirin kaupunkia.

Sudanin ulkoministeri Mustafa Osman Ismail lupasi Powellille lähettää lisää joukkoja Darfuriin ja jouduttaa rauhanneuvotteluja. Myös avustusjärjestöjen pääsyä alueelle helpotetaan.

Darfurista Powell palaa Khartumiin, missä hän tapaa niin ikään Sudanissa vierailulla olevan YK:n pääsihteerin Kofi Annanin.

Avustusjärjestöt ovat jo pitkään luonnehtineet Darfurin kriisiä maailman vakavimmaksi tämänhetkiseksi humanitaariseksi kriisiksi. Yhdysvaltain mukaan jopa 30 000 ihmistä on kuollut puolitoista vuotta jatkuneissa väkivaltaisuuksissa. Miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan väkivaltaisuksien tieltä.

Darfurissa viime viikolla vierailleen YK:n ihmisoikeusasiamiehen mukaan on olemassa selviä viitteitä siitä, että alueella tapahtuu rikoksia ihmisyyttä vastaan. YK vaatiikin virallista selvitystä Darfurin tapahtumista.

Tilanteen vakavuutta allekirjoittaa myös se, että Powell on ensimmäinen maassa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri 26 vuoteen.

Sudanin hallitusta on syytetty alueella iskuja tehneiden Janjaweed-joukkojen aseistamisesta ja tukemisesta, väite jonka Khartumin hallitus on kiistänyt. Iskuissa on kuollut lähinnä mustaihoisia afrikkalaisia ja iskujen tarkoituksena on pidetty Darfurin väestörakenteen muuttamista.

Hallituksen mukaan kyse on kuitenkin vain aseellisten joukkioiden välisestä valtataistelusta sekä taistelusta veden hallinnasta.

AP, Reuters, AFP, BBC, YLE24

Lue seuraavaksi