Venäläisagenteille murhatuomio Qatarissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Qatarissa on tuomittu kaksi venäläisagenttia elinkautisiin vankeustuomioihin Tshetshenian entisen presidentin Zelimhan Jandarbijevin murhasta. Qatarilainen tuomioistuin katsoo, että hänet surmattiin Venäjän johdon määräyksestä.

Zelimhan Jandarbijev

Jandarbijev kuoli helmikuussa Dohassa Qatarissa tehdyssä autopommi-iskussa.

Qatarilaistuomari Ibrahim al-Nisf sanoi oikeudenkäynnissä, etä määräyksen salamurhaan antoi Venäjän johto. Suunnitelmasta keskusteltiin hänen mukaansa Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n päämajassa Moskovassa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiistää väitteen sekä sen, että tuomituilla olisi mitään tekemistä Jandarbijevin murhan kanssa. Miehet aikovat valittaa tuomiostaan ja vaatia siirtämistään Venäjälle.

1990-luvun itsenäisyysmielinen johtaja

Jandarbijev oli Tshetsenian varapresidentti suurimman osan ensimmäisestä Tshetshenian sodasta, joka käytiin vuosina 1994 - 1996 itsenäisyyttä vaatineiden sissien ja Venäjän armeijan välillä.

Hän nousi presidentiksi sen jälkeen, kun Tsehtshenian itsenäisyysmielinen johtaja Dzhohar Dudajev kuoli Venäjän ohjusiskussa huhtikuussa 1996.

Venäjä on syyttänyt Jandarbijevia osallisuudesta tshetsheenisissien Dagestanissa vuonna 1999 tekemiin iskuihin.

Jandarbijevin uskotaan muuttaneen perheineen Qatariin tammikuussa 2000. Venäjä yritti kolmasti turhaan saada Qatarin luovuttamaan hänet Venäjälle oikeuden eteen.

Venäläisagentit pidätettiin Qatarissa pian Jandarbijevin murhan jälkeen. Venäjä on kuitenkin väittänyt, että miehet olivat Qatarissa hankkimassa tietoja liittyen terrorismin vastaiseen taisteluun.

Murha ja agenttien pidätys on kiristänyt Venäjän ja Qatarin suhteita.

Helmikuussa Moskovassa pidätettiin kaksi Qatarin painijoukkueen jäsentä, joilla oli tullaamatonta valuuttaa. Qatar puolestaan karkotti Venäjän suurlähetystön lähetystösihteerin vain pari tuntia sen jälkeen, kun painijat oli palautettu kotimaahansa.

AFP, Reuters, Itar-Tass, BBC