nimetön

Yle Uutisten artikkeliarkisto

LEMMIKKIELÄINTEN kuljetuksessa EU-maiden välillä otetaan lauantaina käyttöön ns. lemmikkieläinpassi. Todistus on pakollinen koirille, kissoille ja freteille ja sen voi ostaa eläinlääkäriltä. Ilman todistusta lemmikkejä voi kuljettaa 1.10.2004 asti. Passia suositellaan hankittavaksi myös eläimille, jotka matkaavat EU:n ulkopuolelle.

KOVA TUULI kaatoi puita ja repi kattoja keskiviikkona iltapäivällä ja illalla ympäri Savoa ja Keski-Suomea. Kova tuuli myös katkaisi sähköt Pohjois-Suomen hätäkeskuksesta. Torstain vastaisena yönä pahimmillaan noin 6 000 taloutta jäi Pohjois-Savossa myrskyn vuoksi vaille sähköä. Viimeisetkin sähköviat saatiin korjatuksi aamulla.

MAANJÄRISTYKSIÄ on rekisteröity Suomessa 80 vuotta. Helsingin yliopiston fysiikan laitos otti käyttöön seismometrit vuonna 1924. Ensimmäinen suomalaisittain merkittävä seisminen rekisteröinti on Kuusamosta vuodelta 1926. Tuolloin havaittu maanjäristys oli voimakkuudeltaan 4,6 Richterin asteikolla. Se on samalla Suomen itsenäisyyden ajan suurin maanjäristys.

Tekijänoikeustoimisto TEOSTO keräsi viime vuonna suomalaisen musiikin esittämisestä ulkomailla 2,7 miljoonaa euroa, 10 prosenttia edellisvuotta enemmän. Keskeinen syy kasvuun on suomalaisten rock-yhtyeiden kuten HIM:in ja The Rasmuksen kansainvälinen menestys.

LIITO-ORAVIEN suojelusta aiheutuvista haitoista aletaan maksaa korvauksia maanomistajille tästä päivästä alkaen. Valtio maksaa korvauksia liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikoista.

MATKAPUHELINNUMEROITA on siirretty viime vuoden heinäkuusta lähtien yhteensä lähes miljoona kappaletta.