1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kameroita tilataan myös ulkomailta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Helsinkiläinen Rauno Tynkkynen päätti hankkia kameran viime vuoden lopulla. Ostos ei näy valokuvausalan tiedotuskeskuksen tilastoissa, sillä hän päätyi tilaamaan Canon-kameransa Saksasta. Kauppias löytyi Internetistä.

Rauno Tynkkynen siirtyi kuvauksessa digiaikaan

vuodenvaihteessa.

Saksan suuret markkinat ovat yleensäkin houkutelleet suomalaisia ostajia. Saksaan maksettava arvonlisävero on pienempi kuin Suomessa, ja tavarasta ei tarvitse maksaa tullia. Kameranvalmistajien kansainvälinen takuu saattaa olla voimassa myös Suomessa.

Tynkkysen kamera on ollut perheen yhteisessä käytössä. Kuvia on otettu etenkin vapaa-ajalla. Kultaseppänä työskentelevälle Tynkkyselle laite on ollut myös apuväline työssä: hän on kuvannut valmistamiaan koruja.

Valintaa tehdessään Tynkkysellä oli eri perusteita, ja Internetistä löytyvistä arvosteluista oli valinnassa apua.

– Pikselimäärä oli vain yksi kriteeri. Huomiota kiinnitin muun muassa kameran säätömahdollisuuksiin, värien toistoon sekä valovoimaan. Myös akun virrankesto oli tärkeä kriteeri.

Kameran käännettävä etsin mahdollistaa sen, että laitetta ei tarvitse kannatella silmien korkeudella vaan kuvan voi ottaa pitämällä kameraa pöydän tasalla tai sylissä. Tästä on hyötyä, kun kuvia otetaan seurassa.

– Kuvattavat ihmiset eivät häiriinny, kun kameraa pitää kuvatessa huolettoman näköisesti käsissään.

Ongelmiakin on löytynyt: digikameroille ominainen laukaisuviive. Viive johtuu kameran automatiikasta, kuten tarkennuksesta ja valotuksen mittauksesta. Tämä laskenta vie kameran prosessorilta aikaa. Kamera saattaa viivytellä myös, kun se tallettaa kuvaa muistikortille.

– Kamerakaupassa ei välttämättä asiaa esitellä. Esimerkiksi liikkuvan kohteen kuvauksessa viiveestä on ongelmia, Tynkkynen toteaa.

Aukon tai valotusajan määritteleminen valikkojen avulla vaati totuttelua. Aiemmin Tynkkysellä oli käytössään täysin manuaalinen kinofilmikamera, jossa vastaavat säädöt tehtiin mekaanisilla kytkimillä.

Otettujen kuvien määrän Tynkkynen huomaa kasvaneen selvästi sitten kinofilmiaikojensa. Tarpeettomiakin kuvia kertyy koneen kiintolevylle asti, vaikka valtaosa kuvista on tietenkin onnistuneita.

Kuvien valmistamisen kanssa Tynkkysellä on käynyt, kuten digikuvauksessa tavallisesti tahtoo käydä: joitakin on ehditty valmistaa paperikuviksi asti, mutta pääasiassa kuvia on kertynyt hiljalleen tietokoneen kiintolevylle paperivedostusta odottamaan.

– Uuteen tekniikkaan totutteleminen, kuten digitaalisten kuvien muokkaaminen ja järjesteleminen, vaatii aikaa, Tynkkynen perustelee.

Lue seuraavaksi