1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ihantalassa vietettiin suurtaistelun vuosijuhlaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Toisen maailmansodan aikaisen Talin-Ihantalan suurtaistelun 60-vuotisjuhlaa vietettiin perjantaina Karjalan kannaksella. Paikalla oli tuhansia suomalaisia juhlavieraita, joukossaan satoja veteraaneja.

Juhlan avasi Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan esittämä Finlandia-hymni. Tilaisuuteen osallistui myös jatkosodan aikaisen presidentin lapsenlapsi Hanna-Liisa Ryti-Erkinheimo.

Paikalla oli myös korkeita venäläisiä sotilas- ja siviilihenkilöitä, kuten Leningradin sotilaspiirin päällikkö sekä Viipurin apulaiskaupunginjohtaja.

Muistojuhlan ohjelmaan sisältyi mm. kenttähartaus, säveltäjä Harri Ahmaksen säveltämän juhlateoksen esitys sekä juhlapuhe, jonka piti puolustusvoimain entinen komentaja Jaakko Valtanen.

Arvokas torjuntavoitto

Talin-Ihantalan taistelua on pidetty ratkaisevana Suomen puolustuksen säilymiselle sodassa Neuvostoliittoa vastaan.

Alueella käyty taistelu on Pohjoismaiden suurin taisteluoperaatio. Siihen otti osaa 50 000 Suomen ja 150 000 Neuvostoliiton sotilasta.

Taistelussa kaatui 1 300 suomalaista ja 6 000 neuvostoliittolaista sotilasta. Suomalaissotilaita haavoittui 7 000 ja neuvostoliittolaisia jopa 22 000.

Taistelun aikana Puna-armeija yritti voimakkain taisteluvaunuosastoin sekä tykistö- ja ilmapommituksin päästä Viipurin pohjoispuolella läpimurtoon, jotta se olisi päässyt etenemään aluksi Lappeenrantaan ja myöhemmin aina Helsinkiin saakka.

VKT-linjan (Viipuri-Kuparsaari-Taipale) taistelut käytiin 25. kesäkuuta - 7. heinäkuuta 1944. Suomalaiset onnistuivat raskaissa taisteluissa pysäyttämään Puna-armeijan sisäänmurrot.

Neuvostoliitto yritti iskeä Suomeen myöhemmin kesällä vielä Äyräpäässä, missä se yritti Vuoksen ylitystä, sekä Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa. Molemmat hyökkäykset torjuttiin ja Suomi säästyi Puna-armeijan miehitykseltä.

STT, YLE24

Lue seuraavaksi