1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvalloilla ja Pohjois-Korealla korkean tason tapaaminen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on tavannut pohjoiskorealaisen virkaveljensä Paek Nam-Sumin keskustellakseen Pohjois-Korean ydinaseista. Maat ovat hieroneet kiistaan ratkaisua useissa kokouksissa, mutta näin korkean tason tapaamista maiden kesken ei ole ollut kahteen vuoteen.

Miesten 20 minuutin tapaaminen järjestyi Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kokouksen yhteydessä Jakartassa Indonesiassa.

Heidän kerrotaan puineen asioita, jotka ovat olleet esillä myös varsinaisissa neuvotteluissa. Kuuden maan kokous päättyi viime lauantaina varsin tuloksettomana.

Paek sanoi Powellille, ettei Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean tarvitse olla ikuiset viholliset. Hänen mukaansa yhtäaikaiset liennytystoimet ovat ainoa tapa ratkaista maiden syvä luottamuspula.

Powell kuvasi tapaamista hyödylliseksi osapuolien kantojen selventämisessä. Hän sanoi kuitenkin, että maiden välillä on vielä paljon epäluottamusta.

Yhdysvallat esitti Pekingissä käydyissä Pohjois- ja Etelä-Korean, Yhdysvaltain, Kiinan, Japanin ja Venäjän neuvotteluissa, että Pohjois-Korea saisi kolme kuukautta aikaa sulkea ja sinetöidä ydinaselaitoksensa.

Siitä maa palkittaisiin sekä taloudellisesti että diplomaattisesti, Yhdysvallat lupasi.

AFP, Reuters

Lue seuraavaksi