1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keniasta löytyi ikivanha pääkallo

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keniasta on löydetty noin 930 000 vuotta vanha varhaisihmisen pääkallo, kertoo Science-tiedelehti. Löytö on merkittävä, koska sen uskotaan täyttävän mahdollisesti useiden satojen tuhansien vuosien pituisen aukon ihmisen kehityshistoriassa.

Löydön tehneen tutkijaryhmän mukaan kallo on saattanut kuulua Homo erectus -lajiin kuuluneelle yksilölle, mutta lajitunnistus vain osittain säilyneen kallon perusteella on vaikeaa.

- Kallo on pieni. Tässä vaiheessa esittäisin arvauksen, että se kuului naispuoliselle yksilölle, totesi tutkimustyössä mukana olevan washingtonilaisen Smithsonian Institutionin edustaja Richard Potts, mutta korosti, ettei asiasta ole varmuutta.

Tutkijoiden mukaan kallon jäänteissä on Homo erectukselle kuuluvia piirteitä, mutta se on myös tähän saakka löytyneitä pienikokoisempi.

Nyt löytynyt fossiili onkin vauhdittanut keskustelua siitä, miten muinaiset ihmislajit ryhmitellään. Joidenkin näkemysten mukaan eräitä löytyneitä varhaisihmisten jäänteitä on virheellisesti liitetty Homo erectus -lajiin, kun niiden tulisi muodostaa pikemminkin oma lajinsa.

Nyt löytyneen kallon jäänteet kaivettiin esiin Olorgesaliessa, noin 60 kilometriä Kenian pääkaupungista Nairobista kaakkoon. Löytö tehtiin jo viime vuonna, mutta se julkistettiin vasta nyt.

Kallo tuo joka tapauksessa uutta tietoa tutkijoille, koska 1 000 000 - 600 000 vuotta vanhoja varhaisihmisen fossiileja ei ole aiemmin löydetty itäisestä Afrikasta.

Löytö antaa tutkijoille aavistuksen muun muassa siitä, minkälaisen lajin käytössä alueelta aiemmin esiin kaivetut tuhannet kivikirveet olivat. Nyt löydetyn kallon pieni koko viittaa kuitenkin siihen, että työkalujen valmistajat olivat suurikokoisempia.

Reuters, AP, BBC

Lue seuraavaksi