Perämeren yllä meteorisade

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Eteläisellä Perämerellä nähtiin yöllä harvinainen valoilmiö, kun punaiset valopallot välkkyivät taivaalla. Vaasan meripelastuslohkokeskuksen mukaan kyseessä oli meteorisade.

Nämä meteorit on kuvattu vajaat kolme vuotta sitten Kustavissa.

Hätäkeskus ja meripelastuslohkokeskus varmistivat, ettei kyse ollut raketista. Valoilmiöstä tehtiin ilmoituksia noin tunnin ajan.

Meripelastusjohtaja Peter Sundell sanoo STT:lle, että hän on ollut laitoksella töissä 19 vuotta, muttei ole nähnyt koskaan vastaavaa ilmiötä.

Sundellin mukaan maahan osuvat meteoriitit voivat tehdä pahaakin vahinkoa, mutta nyt kappaleet putosivat mereen. Suomesta ei ole löydetty maasta meteoriitin kappaleita 30 vuoteen.

Kokkolan edustalla liikkeellä ollut veneilijä kuvaili näkemäänsä punaiseksi palloksi, joka eteni nopeasti, voimakkaasti liikehtien. Pallo räiskyi kipinöitä, muuttui myöhemmin valkeaksi ja jätti jälkeensä paljon savua.

Ursa uskoo meteoriin

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa uskoo, että erikoinen valoilmiö oli poikkeuksellisen iso meteori.

Meteorijaoksen vetäjä Marko Toivonen arvelee silminnäkijähavaintojen perusteella, että kyseessä saattoi olla läpimitaltaan jopa kahden metrin suuruinen taivaankappale.

Ursan mukaan valoilmiö havaittiin Hangossa, Parolassa ja Himangalla saakka.

STT