Kasvit kestäneet hyvin kirvoja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kasvit ovat kestäneet tänä kesänä normaalia paremmin kirvoja, eikä niistä ole ollut haittaa maataloudelle. Sateinen kesä on kuitenkin luonut kirvoille hyvät kasvuedellytykset, ja ensi vuonna kirvoja saattaakin olla massoittain.

Noin 10 - 15 vuoden välein Suomessa on paha kirvavuosi, jolloin kirvoja voi olla jopa sata kertaa normaalia enemmän ja viljasadot kärsivät koko maassa.

Tänä vuonna kirvoilla on hyvät olosuhteet lisääntyä, sillä kasvit ovat pitkään vihreitä eikä kirvoja uhata torjuntakeinoilla, kertoo Kari Tiilikkala Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).

Kirvojen ja muiden tuholaisten on arveltu lisääntyvän tulevaisuudessa Suomessa ilmaston lämpenemisen myötä. 50 vuoden kuluttua Suomen viljelyolosuhteet vastaavat MTT:n arvion mukaan Tanskan olosuhteita.

Kaalikoi tyypillisin tuhojen aiheuttaja

Esimerkiksi punkit, kirvat, etanat ja ankeroiset tulevat kiusaamaan maanviljelyä entistä enemmän. Ns. tappajaetanat eli espanjansiruetanat ja koloradonkuoriaiset ovat suhteellisen uusia tulokkaita, joita esiintyy kuitenkin vain paikallisesti.

Esimerkiksi koloradonkuoriaisia on havaittu tänä kesänä Suomessa vain neljällä paikkakunnalla. Toissa vuonna havaintoja tehtiin kuitenkin yli 350 paikkakunnalla.

Tyypillisin tuhon aiheuttaja on kaalikoi, joka aiheuttaa ajoittain suuria tuhoja kaaliviljelmillä. Myös niitä laskeutunee Suomeen ilmaston lämmetessä aiempaa enemmän.

YLE24, STT