Hodorkovski kieltää syytteet

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Öljy-yhtiö Jukosin suurosakkeenomistaja Mihail Hodorkovski on perjantaina vastannut häntä vastaan esitettyihin syytteisiin. Hodorkovskin mielestä hänestä on tehty syntipukki, joka saa vastata toisten virheistä.

Hodorkovski kuvasi oikeudessa syytteitä "mielettömiksi" ja lupaa todistaa ne vääriksi. Hodorkovskia ja hänen liikekumppaniaan Platon Lebedeviä syytetään mm. veronkierrosta, petoksista ja väärennöksistä.

Hodorkovskin mukaan syyttäjällä ei ole todisteita siitä, että hän olisi kiertänyt veroja. Hänen mukaansa Venäjän veroviranomaiset tekivät Jukosissa vuosittain jopa viisisataa tarkastusta.

- Viranomaiset vainoavat minua poliittisista syistä. Syytökset eivät pidä paikkaansa, hän sanoi oikeudelle.

Hodorkovski ei kuitenkaan sanonut kenen hän uskoo olevan syytteiden takana. Presidentti Vladimir Putin ja muu venäläisjohto on toistuvasti kieltänyt väitteet poliittisesta pelistä.

Venäläissyyttäjän mukaan Hodorkovski kuului ryhmään, joka pyrki valtaamaan venäläisyhtiöitä vilpillä Neuvostoliiton kaatumisesta seuranneen yksityistämiskauden aikana. Syyttäjän mukaan yritysten valtaus oli rikollisluonteista.

Hodorkovski vastasi nyt ensimmäistä kerta virallisesti häntä vastaan nostettuihin syytteisiin. Häntä saattaa odottaa jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistus.

Reuters, BBC News