Rahanväärennös rehottaa Bulgariassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Työttömyys ja pieni palkka ovat saaneet monen bulgarialaisen kirjanpainajan hairahtumaan laittomuuksiin. Viime vuodesta lähtien viranomaiset ovat sulkeneet maassa 24 laitonta kirjapainoa ja takavarikoineet miljoonien edestä niissä tehtailtuja vääriä euroja ja dollareita.

Kesäkuussa Bulgarian poliisi pääsi käsiksi väärennysrinkiin, jota pidetään Kaakkois-Euroopan suurimpana.

Viranomaiset ovat viime aikoina myös lisänneet ponnistelujaan, jotta väärennökset eivät pääsisi leviämään naapurimaahan Kreikkaan elokuisten ölympialaisten aikana.

Euroopan unioni, johon Bulgaria on liittymässä vuonna 2007, on kiittänyt Bulgarian viranomaisten toimintaa, mutta todellista edistystä ongelman kitkemiseksi on hidastanut maan tehoton oikeusjärjestelmä.

- Väärentäjiä vastaan ei ole vielä onnistuttu saamaan ainuttakaan lopullista tuomiota. Toistaiseksi jokainen pidätetty ja syytteeseen pantu on väistänyt tuomion loputtomilla valituksilla, toteaa sisäministeriön edustaja Boiko Borisov.

Euroopan keskuspankin mukaan eurosetelien väärennökset lisääntyivät viime vuonna lähes kolmanneksella. Viranomaisten haltuun joutui vuoden aikana kaikkiaan noin 550 000 väärää euroseteliä.

Bulgarian lisäksi väärennöksiä tehtaillaan paljon muun muassa Liettuassa, Puolassa ja Kolumbiassa. Asiantuntijoiden mukaan väärennösteollisuuden kukoistamiseen on syynä mm. korkealaatuinen tekninen koulutus, köyhyys ja lainsäädännön laahaaminen jäljessä.

Reuters