1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kuuhun laskeutumisesta 35 vuotta

Tänään tiistaina on kulunut 35 vuotta siitä, kun ensimmäinen ihminen, amerikkalainen Neil Armstrong laskeutui Kuun kamaralle. Mukana lennolla olivat myös Buzz Aldrin ja Michael Collins.

Heinäkuun 20. päivänä 1969 Apollo 11 pääsi useiden dramaattisten vaiheiden jälkeen Kuun pinnalle. Koodikielellä ilmaistuna "Kotka oli laskeutunut".

Tästä noin 7 tunnin kuluttua, aamuyöllä 21.7., Armstrong otti ensimmäiset askeleensa kuun pinnalla lausuen ikimuistoiset sanat: "Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle."

Armstrongin astumista Kuun pölyiselle pinnalle seurasi tv:n välityksellä 600 miljoonaa ihmistä eli suunnilleen joka viides maailman asukas.

USA voitti kylmän sodan kilpajuoksun

Tavallisille amerikkalaisille kyseessä oli teknologian voitto, mutta hallitukselle ennen muuta poliittinen voitto kylmän sodan kilpakumppanista Neuvostoliitosta.

Juri Gagarinista oli tullut ensimmäinen ihminen avaruudessa jo 1961. Presidentti John F. Kennedy asetti tuolloin tavoitteeksi amerikkalaisten saamisen Kuuhun ennen vuosikymmenen vaihdetta.

Kuulennot täyttivät tehtävänsä pian, ja kiinnostus niihin lopahti jo 1970-luvun alussa. Apollo 17:n kapteeni Eugene Cernan oli viimeinen Kuussa kävellyt mies joulukuussa 1972.

Nyt mielenkiinto on virinnyt uudelleen. Presidentti George W. Bush on laittanut tavoitteeksi amerikkalaisten paluun Kuuhun vuoteen 2020 mennessä. Myös Kiina ja Intia ovat ilmoittaneet omista miehitetyistä lennoistaan.

CNN, TV-uutiset, YLE24