1. yle.fi
  2. Uutiset

Sudanin kapinalliset jälleen neuvottelupöytään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sudanissa kaksi Darfurin alueen kapinallisryhmää on ilmoittanut suostuvansa uusiin neuvotteluihin maan hallituksen kanssa.

Edellisen kerran kapinallisryhmät ja Sudanin hallitus istuivat saman neuvottelupöydän ääressä viikko sitten Etiopian Addis Abebassa.

Tuolloin kapinalliset keskeyttivät neuvottelut, sillä niiden mielestä hallitus ei ollut tehnyt tarpeeksi Darfurin tilanteen rauhoittamiseksi. Ryhmät syyttivät hallitusta muun muassa siitä, ettei se ollut pystynyt pitämään lupaustaan janjaweed-arabijoukkojen aseistariisunnasta.

Yhdysvaltain hallitus ilmoitti perjantaina, ettei se vielä aio kutsua Darfurin kriisiä kansanmurhaksi. Ulkoministeri Colin Powellin mukaan toistaiseksi ei ole riittävästi todisteita yksittäisen ryhmän tarkoituksellisesta tuhoamisesta.

YK pitää Darfurissa vallitsevaa tilannetta maailman pahimpana humanitaarisena kriisinä, mutta sekään ei ole luokitellut sitä kansanmurhaksi.

Jos Darfurin kriisi määriteltäisiin virallisesti kansanmurhaksi, Sudaniin pitäisi YK:n yleissopimuksen mukaan lähettää kansainvälisiä joukkoja.

YK:n mukaan arabiryhmien hyökkäyksissä Darfurissa on saattanut puolentoista vuoden aikana kuolla jopa 50 000 ihmistä. Tämän lisäksi noin 170 000 sudanilaista on paennut naapurimaahan Tshadiin.

BBC, Reuters

Lue seuraavaksi