1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

nimetön

ISRAELIN sotilaat ovat surmanneet kuusi palestiinalaista Länsirannalla Tulkaremissa. Palestiinalaisten mukaan surmansa sai äärijärjestö al-Aksan marttyyrien prikaatin jäseniä. Aiemmin Gazassa Israelin helikopterit iskivät ohjuksin palestiinalaisen terroristin kodiksi väitettyyn taloon. Iskussa haavoittui neljä ohikulkijaa.

TURKISSA on sattunut jälleen uusi junaturma. Länsi-Turkissa minibussin ja junan törmäyksessä kuoli 15 bussin matkustajaa. Torstaina 37 ihmistä kuoli ja 81 loukkaantui pikajunan suistuttua raiteilta Luoteis-Turkissa.

MUNASARJASYÖPÄ saatetaan jatkossa todeta luotettavasti ja nykyistä aiemmin uudella verikokeella. Ruotsin radion mukaan yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän kehittämällä verikokeella syöpä voitaisiin havaita 100 %:n varmuudella. Munasarjasyöpä on naisten neljänneksi yleisin syöpä. Sairaus todetaan usein vasta kun se on päässyt leviämään.

MAURITIUKSEN turistikohteessa tapahtui varhain sunnuntaiaamuna räjähdys, jossa kuoli kaksi ja loukkaantui 14, kertoi poliisi. Räjähdys tapahtui Grand Baien lomakeskuksessa. Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.

ETELÄ-AASIASSA tulvat uhkaavat aiheuttaa pahoja tautiepidemioita sekoittuessaan juomaveteen. Bangladeshissa pilaantunut ruoka ja juoma on aiheuttanut viikossa 37 ihmisen kuoleman ja vatsatautia noin 65 000 ihmiselle. Bangladeshissa, Intiassa ja Nepalissa on pahimmat tulvat 15 vuoteen, ja noin 550 ihmistä on kuollut tulvissa.

PERUSSA ainakin 46 lasta on kuollut, kun Andien vuoristoseutua koettelee yksi kylmimmistä ajanjaksoista 30 vuoteen. Maan hallitus on julistanut alueelle hätätilan. Sen arvion mukaan kylmyydestä kärsii jo 158 000 ihmistä.

MERIROSVOUTEEN liittyvä väkivalta on lisääntynyt. Kansainvälisen merenkulkualan järjestön mukaan laivaryöstöjen yhteydessä tapettiin alkuvuonna 30 merimiestä, kun viime vuoden alkupuoliskolla vain 16. Turmia on eniten kymmeneen vuoteen. Vaarallisimmat vedet ovat Länsi-Afrikassa Nigerian edustalla.

BRITANNIAN pääministerin Tony Blairin johtama työväenpuolue saa tuoreen mielipidemittauksen mukaan 30 % äänistä seuraavissa parlamenttivaaleissa. Konservatiivit ja liberaalidemokraatit keräävät kumpikin 28 prosenttia äänistä, ilmenee kyselystä, johon osallistui yli tuhat ihmistä.

MALI pyytää kansainvälistä apua heinäsirkkatuhojen torjumiseen. Heinäsirkkojen viljelyksille aiheuttamat tuhot ovat koko Länsi-Afrikassa pahimmat 15 vuoteen.