Siimes moittii veronalennusintoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes pitää palkkaveron alennuksia vääränlaisena budjettipolitiikkana, kertoo Kansan Uutiset.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) on lupaillut tuntuvaa veroalea mahdolliseksi, jos tupo-ratkaisussa tyydytään vähäisiin palkankorotuksiin.

Siimes huomauttaa, että viime vuoden veronalennukset olisivat jo laskeneet työttömyyttä, jos se olisi oikea keino työllisyyden parantamiseksi. Viime vuoden runsaat veronalennukset eivät ole kuitenkaan kääntäneet työllisyyslukuja nousuun, hän muistuttaa.

Siimeksen mukaan alennuksia korostava veropolitiikka tähtää julkisen sektorin aseman systemaattiseen pienentämiseen.

Hänen mielestään veronalennuksilla ei kuitenkaan tuoda rahaa vähävaraisimmille ja siksi alennusten sijaan tulisi korjata palvelujärjestelmässä olevia puutteita.

Tämän lisäksi Siimestä huolettaa talousarvion menokehyksen ennestäänkin vähäinen liikkumavara. Siimeksen mukaan sen kutistuminen heikentää kykyä vastata odottamattomiin menoeriin.

Kalli ei sitoisi veronalennuksia tupoon

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli tahtoisi hallituksen päättävän jo elokuun budjettiriihessä sekä palkkaverojen että matalapalkka-alojen työnantajamaksujen alennuksista.

Sanomalehti Kalevan mukaan Kalli ei niele valtiovarainministeri Antti Kalliomäen (sd.) linjausta siirtää veropäätös tuloneuvottelujen oheen syksyyn. Hän uskoo, että odottelu asiassa lisää talouskehityksen epävarmuutta.

Työllisyystilanne edellyttää Kallin mukaan veroratkaisujen lisäksi useita pikaisia toimia. Yritysten investointien käynnistämisen esteet tulisi saada poistettua, hän perää. Kalli muistuttaa, ettei työllisyystavoitteessa ole edetty toivotulla tahdilla.

Kallin mielestä valtion omaisuuden myynnistä saatuja tuloja olisi ensi vuoden talousarviossa käytettävä suunniteltua enemmän kertaluonteisiin menoihin.

YLE24