1. yle.fi
  2. Uutiset

Saudi-Arabia ehdottaa arabijoukkojen lähettämistä Irakiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saudi-Arabia on esittänyt arabimaista koottavien sotilasjoukkojen lähettämistä Irakiin. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell suhtautuu ehdotukseen myönteisesti.

Ehdotuksesta on keskusteltu Riadissa vierailevan Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin kanssa. Suunnitelma ei koskisi Irakin naapurimaiden Kuwaitin, Saudi-Arabian, Iranin, Jordanian, Syyrian ja Turkin joukkoja.

Powellin mielestä ehdotus arabi- tai muslimijoukoista on "mielenkiintoinen". Hänen mukaansa joukot voisivat toimia Irakissa liittouman sotilaista erillisinä yksikköinä. Powell arvioi, että arabijoukkojen tehtävänä voisi olla esimerkiksi YK:n toiminnan turvaaminen Irakissa.

Irak on jo ilmoittanut, ettei se halua maassa jo oleviin amerikkalaisten johtamiin joukkoihin sotilaita rajanaapureistaan.

Saudi-Arabian ehdotus joukkojen kokoamisesta tuli samana päivänä, kun Irakin levottomuuksissa kuoli yli 120 ihmistä. Tuhoisin isku sattui Baqubassa Pohjois-Irakissa, kun autopommi tappoi 68 ihmistä ja haavoitti 55:tä. Isku oli tuhoisin sen jälkeen, kun Irakin väliaikaishallitus aloitti pääministeri Allawin johdolla.

- Haluamme auttaa irakilaisia saamaan takaisin itsemääräämisoikeutensa, koska arabi- ja muslimimaissa on valtava halu auttaa irakilaisia ja koska Irakin levottomuuksilla on epäsuotuisa vaikutus Saudi-Arabiaan, sanoi Saudi-Arabian ulkopoliittinen neuvonantaja.

Ääriryhmä uhkaa iskuilla

Islamistinen ääriryhmä Tawhid uhkaa iskulla arabimaita, jotka lähettävät joukkojaan USA:n tueksi Irakiin.

Ryhmä varoittaa iskuista kaikkia arabi- ja muslimimaita, mutta etenkin Saudi-Arabiaa, Pakistania ja Egyptiä.

Saudi-Arabian ehdotus on saanut viileähkön vastaanoton myös muslimienemmistöisten maiden hallituksilta.

Pakistan on keskustellut joukkojen lähettämistä, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty, Indonesia suostuu olemaan mukana vain YK:n alaisissa joukoissa. Egypti on ilmoittanut jo aiemmin, ettei se ole lähettämässä joukkoja.

AP, Reuters, Ylen radiouutiset, AFP

Lue seuraavaksi