1. yle.fi
  2. Uutiset

Sudan alistuu YK:n päätökseen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sudan on ilmoittanut, että se aikoo sittenkin alistua YK:n turvallisuusneuvoston päätökseen. Sudanin Afrikan Unionin suurlähettiläs Osman al-Saidin mukaan Sudan ei ole päätöksestä iloinen, mutta yrittää mukautua siihen.

Al-Said sanoi Sudanin hyväksyvän turvallisuusneuvoston Darfur-päätöksen, sillä maa on YK:n jäsen eikä muita vaihtoehtoja ole.

Al-Said kuitenkin moitti Yhdysvaltoja päätöslauselman luonnostelusta. Hänen mukaansa maan hallitus ei ole oikeasti kiinnostunut Darfurista, vaan se pyrkii vain tavoittelemaan mustien äänestäjien ääniä marraskuun presidentinvaaleissa.

Said toivoi, että afrikkalaisten olisi itse annettu ratkaista omat ongelmansa.

YK vaatii Sudanilta toimia Darfurissa

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina USA:n tekemän esityksen, jossa vaaditaan Sudania puuttumaan aiempaa tehokkaammin Darfurin alueen kriisiin.

Äänin 13 - 0 hyväksytyn päätöslauselman mukaan Sudanin on riisuttava janjaweed-joukot aseista ja asetettava heidät syytteeseen kuukauden kuluessa. Muutoin maata uhkaavat YK:n rangaistukset. Kiina ja Pakistan eivät äänestäneet lainkaan.

Esityksessä ei mainita suoraan pakote-sanaa, sillä seitsemän maata vastusti sen käyttöä. Käytännössä päätöslauselmaan kuitenkin sisältyy pakotteiden uhka.

Sudanin hallitusta on syytetty saamattomuudesta ja jopa sissien tukemisesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell vaati lauantaina Sudania taipumaan YK:n tahtoon ja rauhoittamaan tilanne Darfurissa.

Sudanissa kohta puolitoista vuotta kestäneissä levottomuuksissa arvioidaan kuolleen noin 30 000 ihmistä. Kodittomia on yli miljoona, ja yli kaksi miljoonaa tarvitsee kipeästi ruoka-apua.

Reuters, AFP

Lue seuraavaksi