Sudanin armeija uhmakkaana YK:lle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sudanin armeija on tuominnut "sodanjulistuksena" YK:n turvallisuusneuvoston Darfuria koskevan päätöslauselman. Sudanin hallitus on aiemmin ilmoittanut alistuvansa päätöslauselmaan, joka vaatii sitä riisumaan aseista Darfurin puolisotilaalliset arabijoukot.

YK:n turvallisuusneuvosto on antanut Sudanille kuukauden aikaa riisua aseista arabijoukot, nk. janjaweedit, jotka ovat terrorisoineet Darfurin afrikkalaisheimoja. Muussa tapauksessa Sudania uhkaa rangaistus, käytännössä todenäköisesti pakotteet.

Sudanin hallitus on moittinut päätöslauselmaa, mutta luvannut alistua siihen. Hallitus on tosin arvioinut tarvitsevansa aseriisuntaan 90 päivää.

Armeijan edustaja kenraali Mohamed Beshir Suleiman kuitenkin tuomitsee al-Anbaa-lehden haastattelussa päätöslauselman, ja sanoo, että armeija on valmis taistelemaan alueelle mahdollisesti saapuvia ulkomaisia joukkoja vastaan.

Armeija on valmis kohtaamaan "Sudanin viholliset" maalla, merellä ja ilmassa, Suleiman korosti.

Afrikan unioni on lähettämässä Sudaniin 300 sotilasta huolehtimaan aselepoa valvovien tarkkailijoiden turvallisuudesta. Esillä ovat olleet myös AU:n rauhanturvajoukot, jotka voisivat auttaa aseriisunnassa.

AU:n puheenjohtaja, Nigerian presidentti Olusegun Obasanjo keskusteli maanantaina Sudanin presidentin Omar al-Bashirin kanssa Darfurin kriisistä. Obasanjo haluaa, että Afrikan unioni ottaa keskeisen roolin kriisin ratkaisemisessa.

Kymmeniä tuhansia kuollut

Länsi-Sudanissa sijaitsevan Darfurin kriisi kärjistyi viime vuonna, kun kaksi alueen afrikkalaisheimoja edustavaa sissiliikettä aloitti aseellisen taistelun hallitusta vastaan. Sissit syyttivät Sudanin hallitusta köyhän alueen kehityksen laiminlyönnistä.

Sisällissodan myötä hallitusta tukevat janjaweed-joukot kiihdyttivät iskujaan afrikkalaisheimojen kyliin. Arabijoukot ovat tehneet järjestelmällisesti iskuja afrikkalaiskyliin surmaten, raiskaten ja ryöstäen asukkaita. Sudanin hallitusta on syytetty janjaweedien aseistamisesta, minkä hallitus kiistää.

YK:n arvion mukaan jopa 50 000 darfurilaista on kuollut ja miljoona paennut kodeistaan, heistä 200 000 Tshadiin. Konflikti on johtanut myös laajaan aliravitsemukseen, minkä pelätään vaativan tuhansia ihmishenkiä.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP ilmoitti maanantaina ryhtyneensä pudottamaan ruoka-apua lentokoneista Darfurin syrjäisimmille alueille. Avun on määrä tavoittaa yli 70 000 kodeistaan paennutta, joille ei ole saatu kuljetettua apua maanteitse sadekauden sekä heikon turvallisuustilanteen vuoksi.

AFP, DPA, BBC, YLE24