1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Messenger-luotain tutkimaan Merkuriusta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on lähettänyt aluksen tutkimaan Merkuriusta 30 vuoden tauon jälkeen. Messenger-luotain laukaistiin tiistaiaamuna Suomen aikaa Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridasta.

Messengerin matka kestää kuusi ja puoli vuotta. Ennen saapumistaan Merkuriusta kiertävälle radalle 7,9 miljardin kilometrin päähän alus koukkaa Maan ja Venuksen ympäri saadakseen lisävauhtia niiden vetovoimasta.

Tiedemiehet ovat halunneet tutkia Merkuriusta lähemmin 1970-luvun puolivälistä saakka. Tuolloin Mariner 10 -luotain ohitti planeetan kolmesti, mutta onnistui sen aikaisella tekniikalla keräämään tietoa vain alle puolesta Merkuriuksen koko pinta-alasta.

Huomattavasti Mariner 10:tä kehittyneemmän Messengerin odotetaan välittävän tarkkaa tietoa mm. Merkuriuksen pinnan rakenteesta, ytimen koostumuksesta, napa-alueista ja magneettikentästä.

Messengerin on tarkoitus kiertää Merkuriusta vuoden verran. Tuona aikana alus altistuu jopa 370 celsiusasteen kuumuudelle. Juuri tästä syystä matkan valmistelu on kestänyt kolme vuosikymmentä: tiedemiesten on täytynyt löytää keinot suojautua kuumuudelta.

AP, AFP, YLE24

Lue seuraavaksi