Unicef: Yli miljoona lasta pelastuisi rintaruokinnalla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n lastenavun rahaston Unicefin mukaan rintaruokintaa lisäämällä voitaisiin pelastaa vuosittain yli miljoonan lapsen henki. Esimerkiksi lapsen riski kuolla ripuliin on 25-kertainen, jos hän saa kahden ensimmäisen kuukautensa aikana muutakin ravintoa kuin äidinmaitoa.

Kaikista vauvoista vain 39 prosenttia saa äidinmaitoa kuuden ensimmäisen elinkuukautensa aikana.

Joka vuosi kymmenen miljoonaa lasta kuolee helposti ehkäistäviin tauteihin, esimerkiksi ripuliin, keuhkokuumeeseen, tuhkarokkoon ja malariaan.

Jos rintaruokintaa lisättäisiin, voitaisiin pelastaa vuodessa 1,3 miljoonan lapsen henki, Unicef arvioi.

Äidinmaito sisältää kaikki vauvan tarvitsemat ravintoaineet ja antaa vahvan suojan tauteja vastaan. Lapsi säästyy näin esimerkiksi ripulilta, joka on yksi pahimmista kehitysmaiden lapsia surmaavista taudeista.

Suomen Unicefin pääsihteeri Pentti Kotoaro katsoo, että lapsen kuoleminen helposti ja pienin kustannuksin ehkäistävissä olevaan tautiin on osoitus siitä, etteivät äiti ja lapsi ole saaneet riittävää tukea. Äitiä ei ole kannustettu rintaruokintaan eikä rintaruokinnan asettamia käytännön vaatimuksia ole otettu huomioon, Kotoaro sanoo.

Unicef patistaakin hallituksia edistämään, tukemaan ja suojelemaan rintaruokintaa, ja järjestö laatii niiden kanssa yhteistyössä toimintasuunnitelmia tavoitteeseen pääsemiseksi. Käytännössä tämä voi tarkoittaa mm. lainsäädäntöä, joka suojaa kaupallisuutta vastaan, terveydenhoitajien kouluttamista, terveyspalvelujen lisäämistä ja yhteisöjen jäsenten ohjaamista.

Elokuun ensimmäisellä viikolla vietetään kansainvälistä rintaruokintaviikkoa.

YLE24