Tutkijat: Dingot polveutuvat Itä-Aasian lemmikkikoirista

Australiassa elävät dingot polveutuvat ilmeisesti hyvin pienestä ryhmästä lemmikkikoiria, jotka Kaakkois-Aasiasta tulleet ihmiset toivat mukanaan, kertoo tuore tutkimus.

Tutkijat ovat jäljittäneet dingon esivanhempia dingoille sekä eri puolilla maailmaa esiintyville koiraroiduille tekemillään geenitesteillä.

Niiden perusteella dingojen arvioidaan polveutuvan 5 000 vuoden takaa, joko yhdestä nartusta tai hyvin pienestä koirajoukosta. Peräisin dingo on testien mukaan Itä-Aasian koirapopulaatiosta, kertoo tutkija Peter Savolainen Tukholman Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta.

Proceedings of the National Academy of Sciences -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan dingojen esivanhemmat tulivat Australiaan noin 6 000 vuotta sitten Etelä-Kiinasta Kaakkois-Aasiaan muuttaneiden uudisasukkaiden mukana.

Uudisasukkaiden ja dingon esivanhempien tulo Austraaliaan osuu samaan ajankohtaan, ja tutkijat arvioivat, ettei suuri eläin ole voinut ilman ihmisen apua saarta saavuttaa.

Tutkimuksessa verrattiin 211 dingon DNA-näytteitä 676 koiran sekä 38 eurooppalaisen ja aasialaisen suden DNA:han.

Dingo muistuttaa muita koiria, mutta sen kesyttäminen on osoittautunut vaikeaksi, sillä dingo on niitä itsenäisempi. Kun eurooppalaiset saapuivat Australiaan, dingoja esiintyi laajalti, enimmäkseen villeinä, mutta myös alkuperäisasukkaiden lemmikkeinä ja metsästyskoirina.

Dingot eivät ole uhanalaisia, mutta ongelmana on niiden sekoittuminen lemmikkikoirien kanssa. Arviolta 80 prosenttia dingoista on nykyisin sekarotuisia.

Dingon jäännöksiä on löydetty noin 3 500 vuoden takaa. Noin 12 000 vuotta sitten Australiasta eriytyneessä Tasmaniassa dingoja ei ole tavattu.

BBC, Reuters