Tutkijat löysivät kofeiinittoman kahvilajikkeen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Brasilialaistutkijat ovat löytäneet Etiopiasta peräisin olevan kahvilajikkeen, joka on luonnostaan lähes kofeiiniton. Tämä voi merkitä kofeiinittoman kahvin suosion kasvua, sillä kofeiinin teollinen posto vie kahvista myös aromeja.

Campinasin yliopiston professori Paulo Mazzafera työtovereineen löysi 3 000 kahvipensasta seulottuaan kolme etiopialaista kahvipensasta, joista kofeiini liki puuttuu ilmeisesti entsyymitoiminnan virheiden takia.

Kahvipensaat kuuluvat maailman suosituimpaan ja laadukkaana pidettyyn kahvilajiin Coffee arabicaan eli arabiankahviin. Tutkijat uskovat, että kofeiinittomuusominaisuus on siten verraten helppo siirtää kaupallisiin lajikkeisiin. Tätä haluttaneen mm. siksi, että löydettyjen pensaiden tuottoisuus on vain kolmannes kaupallisten lajikkeiden tuottoisuudesta.

Jo aiemmin Madagaskarista on löydetty villeinä kasvavia kofeiinittomia kahvipensaita, mutta ne ovat kuuluneet eri kahvilajiin eikä kofeiinittomuusominaisuuden siirtäminen viljelylajikkeisiin ole onnistunut.

Parempaa kofeiinitonta kahvia

Tutkijat arvioivat, että luonnostaan kofeiiniton kahvi voidaan saada markkinoille 5 - 15 vuoden kuluessa.

Kahville odotetaan hyviä markkinanäkymiä, sillä noin kymmenen prosenttia maailmassa juodusta kahvista on kofeiinitonta. Monet suosivat kofeiinitonta kahvia terveyssyistä, sillä kofeiinillinen kahvi voi mm. nostaa verenpainetta ja vaikeuttaa nukkumista.

Kofeiinin teollinen poisto heikentää kuitenkin kahvin makua, ja luonnostaan kofeiinittoman kahvin uskotaan olevan siksi sitä aromikkaampaa.

CNN, New Scientist, Healthfinder-News