Heinäsirkat uhkaavat Länsi-Afrikan satoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Länsi-Afrikkaa uhkaa vakavin heinäsirkkakriisi 15 vuoteen. Suuret heinäsirkkaparvet liikkuvat nopeasti maasta toiseen ja syövät tieltään kaiken sadon.

Kriisi koettelee ainakin Algeriaa, Mauritaniaa, Malia, Senegalia, Nigeriä ja Gambiaa.

Pahinta tuhoa sirkat ovat tehneet Mauritaniassa. Suuret heinäsirkkaparvet saapuivat Mauritanian pohjoisosiin viime kuun lopulla, ja sen jälkeen niitä on tavattu liki kaikilla maan alueilla.

Heinäsirkkaparvessa voi olla jopa 80 miljoonaa hyönteistä neliökilometrillä ja parvet liikkuvat yli 130 kilometrin päivävauhtia. Sirkka voi syödä oman painonsa verran eli noin kaksi grammaa päivässä, ja heinäsirkkaparvi voi tuhota viljelmän koko sadon muutamassa minuutissa.

Ranskan ulkoministeriö on lähettänyt asiantuntijaryhmän arvioimaan tuhojen laajuutta Mauritaniassa, Senegalissa, Malissa ja Nigerissä.

Euroopan maat ovat lahjoittaneet kaksi miljoonaa euroa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n hätäapurahastoon, ja Ranska lupaa 300 000 euroa lisää apua sekä 1,5 miljoonaa heinäsirkkakriisin ehkäisemistä varten perustettavaan rahastoon.

Kaikkiaan FAO on kuitenkin saanut vasta noin kymmenen miljoonaa kriisin hoitoon, kun edellinen vuosien 1987 - 1989 suuri heinäsirkkakriisi aiheutti yli 300 miljoonan tuhot.

Reuters