Länsi-Afrikkaa uhkaa nälänhätä heinäsirkkojen takia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Länsi-Afrikassa jopa miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä aluetta koettelevan heinäsirkkakriisin vuoksi. Valtaisat heinäsirkkaparvet ovat kalunneet paljaaksi jo miljoonia hehtaareja maata.

YK:n alainen elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että kriisi saattaa olla jopa vakavampi, kuin vuoden 1988 raju heinäsirkkakriisi. Tuolloin sirkat aiheuttivat Länsi- ja Pohjois-Afrikan ruoantuotannolle noin 250 miljoonan euron tuhot.

Valtavat heinäsirkkaparvet, joissa voi olla noin 80 miljoonaa sirkkaa neliökilometrillä, kulkevat ympäri Länsi-Afrikkaa jopa sadan kilometrin päivävauhtia. Yksi sirkka voi syödä päivässä painonsa verran eli noin kaksi grammaa, ja parvi voi tuhota hetkessä kaiken kasvillisuuden laajalta alueelta.

Tänä vuonna sirkat ovat tavallistakin kookkaampia ja lisääntyvät tavallista nopeammin runsaiden sateiden vuoksi.

Pahimmat tuhot heinäsirkkaparvet ovat tehneet Mauritaniassa, jossa sirkkojen vaikutus näkyy jo miljoonalla maan 2,5 miljoonasta peltohehtaarista.

Lisäksi heinäsirkkaparvet ovat levinneet ainakin Senegaliin, Gambiaan, Nigeriin, Maliin ja Tshadiin. Sirkkojen pelätään etenevän Sudanin Darfurin alueelle, jota koettelee jo ennestään vakava humanitaarinen kriisi. Sudanista sirkat saattavat edetä myös Arabian niemimaalle ja aina Etelä-Aasiaan asti, arvioi FAO:n edustaja Clive Elliot.

Länsi-Afrikassa on parhaillaan käynnissä kylvökausi, ja maat pelkäävät menettävänsä suuren osan sadostaan.

Kriisin kehittyminen riippuu Elliotin mukaan pitkälti sateista. Jos sateet jatkuvat, kesän aikana saattaa syntyä vielä kaksi uutta sirkkasukupolvea, joista uusin on noin 20 kertaa edellistä suurempi.

Sirkkoja vastaan yritetään taistella mm. myrkytyksin, mutta resursseista on pulaa.

Esimerkiksi Mauritania arvioi tarvitsevansa yli 60 ryhmää sekä kymmenen lentokonetta levittääkseen viljelyksille hyönteismyrkkyä. Maalla on kuitenkin toistaiseksi henkilöstöä vain kymmenen ryhmää ja vain puolet tarvittavasta hyönteismyrkystä.

Mauritanian ulkomaille esittämään avustuspyyntöön on toistaiseksi vastannut vain Algeria, joka on luvannut lähettää kaksi heinäsirkkojen tuhoamiseen keskittyvää ryhmää.

AFP, BBC