Sudan pakottaa pakolaisia palaamaan turvattomille alueille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sudanin viranomaiset painostavat pakolaisia palaamaan takaisin kyliinsä Darfurin alueella, sanoo YK.

Pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan kylät eivät ole turvallisia janjaweed-arabien hyökkäysten takia. Järjestön edustaja kertoo, että moni palannut on ammuttu.

Aliravitsemuksen ja tautien tuomat ongelmat pahenevat alueella jatkuvasti. Sudanissa on tavattu pitkästä aikaa hepatiitti E:tä ja poliota.

Kapinallisryhmät päästävät kuun lopussa YK:n rokottamaan kapinallisten linjojen taa jääneitä noin puolta miljoonaa lasta tuhkarokkoa ja poliota vastaan. Alueella on jo aiemmin rokotettu miljoonia lapsia.

Rokotuksia tarvitaan kipeästi juuri nyt, sillä polio tarttuu helposti ja leviää nopeasti.

Rokotuskampanjan suunnitellaan alkavan elokuun loppupuolella Darfurin pohjoisosista. Rokotuksien uskotaan vievän kolmesta viiteen päivää.

Sudaniin ulkomaisia sotilaita

Hollanti on ilmoittanut kuljettavansa lauantaina Sudaniin 154 ruandalaista sotilasta, jotka huolehtivat Afrikan unionin rauhantarkkailijoiden turvallisuudesta.

Kyseessä ovat ensimäiset ulkomaiset sotilaat Darfurin alueelle, jossa vallitsee YK:n mukaan maailman pahin tämänhetkinen humanitaarinen kriisi.

Hollanti ilmoitti viime viikolla rahoittavansa 360 ruandalaisen ja nigerialaisen sotilaan lennättämisen Darfurin alueelle tarkkailemaan kapinallisten ja hallituksen horjuvaa aselepoa. Vielä ei tiedetä, koska nigerialaiset sotilaat on tarkoitus lähettää maahan.

Afrikan unioni kaavailee lähettävänsä Sudaniin yhteensä 2 000 rauhanturvaajaa ja rauhantarkkailijoiden suojelijaa. Suunnitelma täytyy vielä hyväksyttää Afrikan unionin turvallisuusneuvostossa.

Sudan vastustaa ulkomaisten rauhanturvaajien saapumista maahan, mutta on ilmoittanut sallivansa rauhantarkkailijoiden saapumisen alueelle.

Tiistaina Sudanin hallituksen joukot tekivät helikopteri-iskuja janjaweed-joukkoja vastaan näiden hyökättyä jälleen pakolaiskyliin.

YLE24, Reuters